Srbiji nedostaje više od 2.000 vozača autobusa i bar tri puta više šofera kamiona


Već sada nedostaje više od 2.000 vozača autobusa i bar tri puta
više šofera kamiona, zbog čega je u mnogim lokalnim samoupravama proređen broj polazak autobusa, a mnogi kamioni stoje na parkingu umesto da krstare srpskim i evropskim drumovima.

Nakon inicijative Privredne komore Srbije i udruženja prevoznika, Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima da bi se brže došlo do vozača autobusa i kamiona. Drugim rečima, budući vozači autobusa više neće morati da imaju dvogodišnje iskustvo u vožnji kamiona, što ubrzava proceduru izdavanja dozvola i povećava broj dostupnih šofera.

Privredna društva koja zapošljavaju profesionalne vozače poslednjih godina beleže konstatan nedostatak kvalifikovanih kadrova. Uz to, navodi se u obrazloženju tog zakonskog predloga, starosna struktura zaposlenih vozača u drumskom saobraćaju je veoma nepovoljna, prosečno blizu 55 godina, jer se veliki broj mladih profesionalnih vozača opredeljuje za rad u drugim državama koje takođe imaju potrebe za tim kadrom, a zarade i uslovi rada su povoljniji nego u Srbiji.

Vlada ukazuje i na to da se nedostatak vozača jednako manifestuje i u prevozu putnika i u prevozu robe, odnosno tereta, a od početka ove godine dobio još veće razmere, imajući u vidu da je u EU, zbog potrebe za vozačima kamiona i autobusa, potpuno izvesno otvaranje tržišta rada i ukidanje administrativnih prepreka za zapošljavanje naših državljana u Nemačkoj, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Hans Braxmeier, Pixabay

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."