Srbija voz kupuje 18 putničkih garnitura - Potrebno 100 miliona evra


Potrebna značajnija ulaganja

U skupštinsku proceduru ušao je zakon kojim se potrvrđuje ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kojim Srbija garantuje vraćanje kredita od 100 miliona evra, a koji će "Srbija voz" koristiti za nabavku 18 novih vozova.

EBRD odobrila je našoj zemlji zajam od 100 miliona evra, a ugovor o garanciji države Srbije potpisan je krajem oktobra u Beogradu.

Isplata sredstava zajma vršiće se u tranšama, a minimalni iznos po jednoj tranši je 500.000 evra.

Zajam će se otplaćivati u 22 jednake polugodišnje rate, pri čemu je prvi datum otplate glavnice 15. novembar 2023. godine, a poslednji 15. maj 2034. godine.

Jedan od problema u funkcionisanju železnickog saobraćaja u Srbji jeste nedostatak savremenih garnitura elektromotornih vozova, tehnička zastarelost postojećih voznih sredstava, njihovi visoki troškovi eksploatacije i nizak procenat raspoloživosti, navodi se u obrazloženju predloženog zakona.

Zbog toga su, kako se dodaje, potrebna značajnija ulaganja kako iz sopstvenih, raspoloživih sredstava, tako i iz drugih izvora finansiranja, u vidu kreditne podrške međunarodnih finansijskih institucija i drugih bilateralnih zajmodavaca.

Preduzeće "Srbija voz" kupiće nove vozove sa četiri vagona, a kako je ranije izjavila Susan Goranson, direktorka za infrastrukturu za region Evrope pri EBRD-u, ovo poboljšanje usluga trebalo bi da podstakne nove putnike da više koriste železnički transport.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku