"Smršali" skoro svi proizvodi: Kilo brašna 900 grama, mleko od 900 mililitara, čokolada 80 grama...


Na tezgama u prodavnicama pojavilo se i pakovanje brašna od
900 grama, tako da gotovo da nema proizvoda kod kojih nije promenjena standardna količina na koju su potrošači navikli.

Odnedavno se na tržištu nalazi i mleko od 900 mililitara i 1,45 litara.

Pojedini proizvođači prodaju sir u kutujama od 450 i 900 grama.

Čokoladu već duže vreme pazarimo u količinama od 80, 90, 170 i 270 grama, a i čaša kiselog mleka lakša je za 20 miligrama u odnosu na nekadašnjih 200 grama.

Kutija keksa teži 125 ili 135 grama, napolitanke su spakovane u 180 i 185 grama.

Umanjenjem težine u odnosu na standardnu proizvođači ostvaruju profit, jer kupci nemaju običaj da proveravaju deklaraciju. Ukoliko ne čitate pažljivo oznake, kesica supe vam neće biti dovoljna za četvoročlanu porodicu, jer mnogi proizvođači sada imaju pakovanja u količini namenjenoj za tri tanjira. Testenine i špagete veliki broj proizvođača pakuje po 350 i 400 grama, umesto pola kilograma na koje smo ranije navikli. Tu težinu ne dostiže ni kesa zamrznutog povrća koja je za 50 grama lakša.

I tuba paste za zube je za 25 grama tanja. Količina jogurta se određuje u mililitrima, a ne gramima, dok je kod sladoleda obrnuto.

Trikovima proizvođača ovde nije kraj. Grickalice su zgodne za obmanu, pa su se neki dosetili da smanje sadržaj, a povećaju kesu. Tako potrošači dobijaju i priličnu količinu vazduha u pakovanju.

Mada su već godinama na našem tržištu prisutne "mršavije" verzije proizvoda, kupci ipak nisu naučili da vode računa.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da svakodnevno dobijaju prijave tim povodom i ističu da proizvođači na ovaj način ne krše nijedan zakon, već da se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Squirrel_photos, Pixabay