Pokazne karte u autobusima u Novom Sadu - odlaze u istoriju?


U autobusima GSP na gradskim linijama početkom godine
trebalo bi da bude uveden sistem elektronske naplate karata, budući da se putem javne nabavke, koja je otvorena do 10. januara, traži ponuđač za njegovu ugradnju i implementaciju.

U tenderskoj dokumentaciji navedeno je da modernizaciju sistema naplate uslovljavaju stanje aktuelnog sistema, nemogućnost njegovog jednostavnog održavanja i niska efikasnost.

Prema rečima direktora JGSP Milovana Amidžića, novi sistem koji će biti uveden ne podrazumeva samo kupovinu i naplatu karata na elektronskim uređajima, već će on imati i validatore karata i mogućnost plaćanja karticama.

– Do sada su u JGSP „Novi Sad” raspisivane četiri takve nabavke i nijedna nije prošla, tako da se nadamo da će ova biti uspešno realizovana i da ćemo već početkom sledeće godine ili na proleće u našim autobusima imati elektronski sistem naplate – kazao je Amidžić za Dnevnik i dodao da će, ako javna nabavka uspe, stare pokazne karte zajedno sa „Almeks” mašinicama za njihovu prodaju otići u istoriju.

Novi Sad u sledećih 5 godina: Novi mostovi, novi stadion, obnova Petrovaradinske tvrđave, rekonstrukcija Spensa...


– U ovom momentu procenjena vrednost nabavke je 65 miliona dinara. Prvo ćemo takav sistem da uvedemo na gradskim linijama. Sledeća faza bila bi proširenje i na prigradske linije zato što je to jedan ozbiljan sistem koji zahteva ozbiljnu organizaciju da bi u jednom momentu zaživelo u svih 200 autobusa.

U oktobru su, podsetimo, u nešto više od 100 autobusa na gradskim linijama ugrađeni elektronski uređaji za prodaju pojedinačnih voznih karata, koji su zamenili stare mašinice. Direktor Gradskog prevoznika je naglasio da će te uređaje, ukoliko nabavka za elektronski sistem naplate karata uspe, prebaciti u autobuse koji saobraćaju na prigradskim linijama.

– Nadam se da ćemo naredne godine i u ostalim autobusima, ako ne uspemo da realizujemo javnu nabavku za kompletan elektronski sistem,  ostatak starih mašinica zameniti ovim uređajima za elektronsku prodaju karata – kazao je Milovan Amidžić za Dnevnik.

Konkretno, nabavka obuhvata izradu sistema elektronske naplate voznih karata na linijama u gradskom saobraćajum, isporuku i ugradnju uređaja za takvu vrstu kupovine karata, nadzor nad odvijanjem javnog prevoza putnika i evidenciju korišćenja voznih karata u sistemu javnog prevoza.

Putem ovog tendera osim softvera i uređaja koji će, omogućiti prodaju i validaciju karata, JGSP, između ostalog, kupuje i beskontaktne plastične čip kartice koje će se koristiti kao vozne karte i moći će da budu personalizovane ili ne.

Plastične kartice će važiti za određeni broj vožnji, za određeni vremenski period ili će se koristiti s uplaćenim avansom - tzv. „Elektronski novčanik”. Trebalo bi da plaćanje bude moguće i na prodajnim mestima i putem mobilne i internet aplikacije, sajta, QR koda ili NFC tehnologije.

Putnici će ipak moći da kupe i štampane vozne karte u autobusu.

U dokumentaciji se navodi da je potrebno obezbediti da taj sistem može da se nadogradi na ostatak mreže linija, odnosno, da može da se ugradi i u prigradski i međumesni saobraćaj, te da se njegov kapacitet proširi u slučaju proširenja i povećanja broja linija ili stajališta.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad u sledećih 5 godina: Novi mostovi, novi stadion, obnova Petrovaradinske tvrđave, rekonstrukcija Spensa...

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...