Podbara postaje veliko gradilište: Uskoro nove zgrade - veliki deo postaje "zona izgradnje"


Veliki deo ovog naselja postaje "zona izgradnje"

Nacrt Plana detaljne regulacije (PDR) Podbare predviđa veliki deo ovog naselja kao "zonu izgradnje", što znači da će mnogi postojeći objekti biti srušeni.

Područje obuhvaćeno planom ograničeno je Temerinskom ulicom, Ulicom Venizelosa, ulicama Filipa Višnjića, Marka Miljanova, Milana Rakića, Marka Nešića, Đorđa Rajkovića i Almaškom ulicom.

Obuhvaćeno područje podeljeno je na četiri urbanističke celine od kojih je jedna, linijski centar uz Temerinsku i Venizelosovu, planirana kao niz poslovnih, poslovno-stambenih i stambenih objekata i u procesu je intenzivne izgradnje, prenosi 021.rs.

Urbanistička celina broj dva obuhvata centralno područje ovog dela Podbare, a namenjena je pretežno za višeporodično stanovanje, ali i za opštegradski centar, javne službe i višespratne garaže.

Treću celinu čine tradicionalne podbarske zgrade uz Ulicu Filipa Višnjića i Venizelosovu, dok je četvrta celina deo Almaškog kraja čiji je deo evidentiran kao prostorno kulturno-istorijska celina koja uživa prethodnu zaštitu.

U procesu prethodne zaštite je i jedna od poslednjih trščara u Novom Sadu, u Ulici Save Vukovića broj 38, koja je sagrađena još 1885. godine i u dobrom je stanju i ona će, po planu, biti sačuvana.

Prethodnu zaštitu uživaju i objekti u Ulici Marka Miljanova broj 11 i 13, kao značajni za graditeljsko nasleđe. Iz istog razloga planirano je da se očuvaju kuća u Patrijarha Čarnojevića 5 i zgrada u Ulici Jug Bogdana 1.

Od značajnijih intervencija na postojećoj saobraćajnoj mreži planira se proširenje kolovoza u Venizelosovoj, izgradnja biciklističkih staza duž Venizelosove, Temerinske i dela Pavla Stamatovića, povezivanje Ulice Filipa Višnjića sa Ulicom patrijarha Čarnojevića, i rekonstrukcija raskrsnice Marka Miljanova, Đorđa Rajkovića, Zemljane ćuprije i Milana Rakića u klasičnu četvorokraku raskrsnicu.

Pročitajte više >> izvor: 021.rs, foto: ilustracija

Novi Sad u sledećih 5 godina: Novi mostovi, novi stadion, obnova Petrovaradinske tvrđave, rekonstrukcija Spensa...


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku