Nekad nedeljom gotovo sve prodavnice zatvorene - sada gotovo sve rade, teško do zabrane


Ogroman broj trgovina radi svaki dan

Bliži se Nova godina, a gotovo po pravilu, kad se približi neki praznik, u javnosti se povede razgovor o tome da li trgovine treba da rade svaki dan, uključujući i nedelju i praznike, da li bi trebalo promeniti propise i potpuno zabraniti rad nedeljom i praznikom, ili napraviti kompromis i odrediti vrstu prodavnica (prehrambena roba, odeća, obuća, optike, pekare, tržni centri...) koje bi trebalo da rade, a time i one koje bi tada mogle imati bravu na vratima.

Nesumnjivo je da odgovor na to pitanje zavisi od toga ko na njega odgovara – poslodavci, kojima je često u interesu da se radi non-stop, građani – koji su navikli da već godinama ima prodavnica gde mogu u bilo koje doba dana kupiti ono što im nedostaje, ili one koji u prodavnicama rade. A njih nije malo jer u trgovini radi oko 200.000 zaposlenih, od kojih je čak 70 odsto žena.

Od zemalja u okruženju jedino je u Crnoj Gori nedavno zabranjen rad nedeljom, u mnogim zemljama Evropske unije trgovine su tada zatvorene, ali ima i onih u kojima se radi nedeljom, a u kojem pravcu će ići Srbija po tom pitanju pokazaće se u budućnosti.

Naime, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija inicijativu za dopunu Zakona o trgovini, a ukoliko bi bila usvojena, prodavnice ne bi radile nedeljom i državnim i drugim praznicima.

Inicijativa je usledila nakon obraćanja Samostalnog sindikata trgovine Srbije, budući da najviše zaposlenih koji rade nadeljom radi upravo u trgovinskom sektoru.

Poverenica je u saopštenju za medije ukazala na to da zaposleni u trgovini imaju slobodan dan, ali ga najčešće mogu koristiti tokom nedelje, što stvara dodatni problem, posebno za zaposlene žene, pošto vikendom ne rade obdaništa. Po njenim rečima, to povećava neodlučnost za zasnivanje porodice, što je za Srbiju, u kojoj je demografska situacija već decenijama nepovoljna, veliki problem.

Ona ističe da je Zakonom o radu, kao izuzetak od pravila, predviđeno da poslodavac može odrediti da se, osim nedelje, neki drugi dan može koristiti za nedeljni odmor – a to se može uraditi samo ako priroda posla i organizacija rada to zahtevaju, što je i razlog da se razmotri praksa da najviše trgovina radi nedeljom.

Poverenica ukazuje i na to da je Konvencijom Međunarodne organizacije rada, između ostalog, propisano da se razdoblje nedeljnog odmora kad god je to moguće mora podudarati s danom u nedelji koji je po tradiciji ili običajima te zemlje određen kao dan odmora.

Ona naglašava da prostora za unapređenje ravnopravnosti zaposlenih u trgovini s radnicima zaposlenim u drugim sektorima ima i da očekuje da će Ministarstvo, kao ovlašćeni predlagač Zakona o trgovini, razmotriti inicijativu i preduzeti odgovarajuće mere.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost” Zoran Stojiljković kaže da se sindikat svakako zalaže za to da se zaposlenima omogući da obaveze na poslu usklade s privatnim životom te da zaposleni u trgovini ne bi trebalo da rade svaku nedelju.

Stojiljković kaže da ne treba ići u drugu krajnost i zatvoriti sve prodavnice nedeljom, ukazuje na to da bi bilo dobro da se ograniči broj objekata u kojima bi se radilo nedeljom, ali naglašava da bi, uz povećanje zarada zaposlenima za rad nedeljom i praznikom, sigurno bilo zainteresovanih da nedeljom odu na posao.

– Ne verujem da će poslodavci podržati tu inicijativu, ali sam siguran u to da bi veće zarade za rad nedeljom i praznikom motivisale radnike u trgovini da tada dođu na radno mesto – kaže Stojiljković.

– Tako bi i građani koji tada idu u kupovinu, ili moraju da to urade, imali gde da odu u pazar, a oni koji rade nedeljom i praznikom imali bi zaradu uvećanu za odgovorajući procenat. To nije nikava novost jer prodavnica koje rade nedeljom i praznikom ima i u daleko razvijenijim zemljama, ali je rad zaposlenih odgovarajuće plaćen.

Malo stariji građani sigurno se dobro sećaju da pre četrdesetak godina prodavnica koje su radile nedeljom i praznikom gotovo da nije bilo. Sada je slika potpuno drugačija – ogroman broj trgovina radi svaki dan, a nemalo ih je koje se nikad ne zatvaruju, odnosno rade 365 dana 24 sata.

Sasvim je sigurno da ni jedno ni drugo nije dobro, ali je isto tako sigurno da postoji rešenje koje bi moglo zadovoljiti i građane koji u trgovine idu, i radnike koji u njima rade, a i poslodavce koji su trgovinski sektor izabrali za posao od kojeg žive.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Jeswin Thomas, Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope