Naši proizvodi od sledeće godine u Tanzaniji - šalju nam ananas, kokos, bambus...


Stigli su srpski proizvodi do raznih afričkih zemalja, ali nikada
i do Tanzanije. Od sledeće godine i ova zemlja će se upisati u spisak srpskih poslovnih prijatelja.

Tanzanijci će jesti srpske supe, čokolade, smrznuto voće.

Glavni organizator ovog izvoznog poduhvata je Boža Traljić, biznismen iz Beograda koji radi na povezivanju srpske i tanzanijske privrede.

- Ogroman broj proizvoda Tanzanija uvozi iz zemalja Evrope unije - kaže Boža Traljić.

- To su uglavnom skupi proizvodi koji dolaze iz Velike Britanije, Holandije, Belgije, Francuske, Austrije. Ništa ne uvoze iz Srbije. Tanzanija ima 60 miliona stanovnika, kupovna moć većine stanovništva nije velika i interesuju ih što jeftiniji prouizvodi. Srbija to može da im ponudi. Tako smo moj poslovni partner iz Tanzanije, koji je inače studirao u Srbiji, i ja osmislili saradnju.

Olakšavajuća okolnost za to bila je i činjenica da Srbija i Tanzanija nemaju ničim opterećene odnose. S druge strane, niti Srbija ima ambasadu u Tanzaniji, niti Tanzanija ima ambasadu u Srbiji. Za vizu, recimo, kako navodi Petar Traljić, direktor i suvlasnik firme, naši ljudi idu u Italiju, gde Tanzanija ima predstavništvo. A Tanzanijci idu u Etipiju, gde Srbija ima predstavništvo.

- Naša je želja da se te dve zemlje približe - kaže Petar Traljić.- Za početak, to ćemo pokušati izvozom srpskih proizvoda u Tanzaniju.

U tanzanijskim prodavnicama za par meseci bi trebalo da se nađu supe, čokolade, keksi, eurokrem, razni začini za jelo, smrznute maline, jagode, borovnice, bombone.

Srbija će da izvozi srpske proizvode, a šta će da uvozi iz Tanzanije?

- Kod nas postoji interesovanje za tanzanijskim voćem kao što je ananas, kokos, banana, zatim za kikirikijem, bambusom, sandalovim drvetom ali i za ribom poput brancina, orade, tune - kaže Petar Traljić, prenose Novosti.

foto: Cesar Gonzalez, Pixabay