Najtoplija jesen u Srbiji od kako se vrše merenja - Oborili smo sve rekorde


Jesen za nama je najtoplija od kada postoje merenja u Srbiji

Klimatske promene i globalno zagrevanje ostaju na putu na kome se nalaze već decenijama.


Rekordi u Srbiji

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, jesen za nama je najtoplija od kada postoje merenja u Srbiji, a u slučaju Beograda to je od 1888. godine. Period od 1. septembra do 30. novembra, što je period jeseni prema klimatološkim standardima, bio je za 2,9 °C topliji u odnosu na prosek iz perioda 1981-2010, dok je odstupanje temperatre u Beogradu, iznosilo 3,5 °C.

U sećanju će nam sigurno ostati i oktobar i novembar ove godine, tokom kojih su neretko beležene temperature koje više priliče prolećnim i letnjim, nego jesenjim danima. Evo još nekoliko kurioziteta koji ovo ilustruju.

Kada su u pitanju maksimalne dnevne temperature oktobar je bio najtopliji u Srbiji od 1951. Drugi deo oktobra bio je izuzetno topao, tako da je na skoro celoj teritoriji zabeležen toplotni talas koji je trajao od 12. do 28. oktobra, što je ujedno i najduži oktobarski toplotni talas zabeležen od 1888. U Beogradu je bilo 15 dana sa temperaturama većim od 25 °C, koji se u klimatologiji nazivaju letnjim danima, jer su tipični za letnje mesece. Inače prosečan broj ovakvih dana za oktobar je 3. Novembar ove godine bio je najtopliji u Srbiji kada su u pitanju srednje dnevne temperature, a odstupanje od višegodišnje srednje vrednosti iznosilo je +5 °C! Takođe u većem delu zemlje to je bio i najtopliji novembar kada su u pitanju minimalne dnevne temperature.

Od 20 najtoplijih novembra u Srbiji, 11 se dogodilo posle 2000. godine. Tokom većeg dela jeseni vladali su i izuzetno sušni uslovi, tako da je u pojedinim periodima, na snazi bila suša koja se može okarakterisati kao ekstremna, prenosi b92.net.

izvor: b92.net, klima101, foto: NSinfo