Kako će izgledati novi most u Novom Sadu? Za pešake, tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, lift...


Revitalizacija dela trase nekadašnje pruge

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije okončala je urbanističko-arhitektonski konkurs za novi most na stubovima nekadašnjeg Mosta Franca Jozefa.

Idejna rešenja s konkursa, na koji je pristiglo pet radova, poslužiće kao osnova za gradnju novog objekta preko Dunava, kao i za uređenja tog dela Novog Sada i Petrovaradina. Za, po mišljenju stručnog žirija, najbolji rad nagrada je četiri miliona dinara, drugoplasiranom autoru sleduje 2,5 miliona, dok trećeplasirani dobija milion dinara. Osim toga, Uprava je odabrala i jedan projekat za otkup po ceni od 200.000 dinara.

Učesnici su imali zadatak da predlože prostorno i konstruktivno rešenje novog pešačko-biciklističkog mosta i tunela s pristupnim komunikacijama, kao i vezama s novosadske i petrovaradinske strane.

Kako je svojevremeno objašnjeno, cilj konkursa je revitalizacija dela trase nekadašnje pruge, uključujući obnovu Mosta Franca Jozefa i obnova tunela da bi se ostvarila pešačko-biciklistička veza rekreativne zone keja s novosadske strane (veza s Kejom žrtava Racije – Sunčanim kejom i Bulevarom cara Lazara) i podunavskog bedema s petrovaradinske strane (veza s Kameničkim putem preko dela Dunavskog bedema, zatim komunikacija liftom s Gornjom tvrđavom iz zone tunela, i veza s Preradovićevom ulicom i Gornjom tvrđavom u zoni objekata „Lovotursa”).

foto: ilustracija, jedno od rešenja, više informacija na sajtu: ugzins.rs

Most od Telepa, preko Limana i Ribarca do Sremske Kamenice - najneophodniji Novom Sadu