GreEnergy: Zelenilu 4 miliona dinara za energetsku efikasnost - Škola na NN dobija zeleni zid i krov


Akcija se odnosi na kreiranje zelenog krova i zelenog zida

Na konkursu "Sufinansiranje projekata koji se finansiraju iz fondova Evropske unije", raspisanom od strane Pokrajinskog sekretarijat za finansije, JKP Gradsko zelenilo Novi Sad je potpisalo ugovor o dodeli 4.000.000 dinara bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekta GreEnergy.

Radi se o projektu prekogranične saradnje IPA programa Hrvatska-Srbija 2014-2020 u kom je Zelenilo jedan od partnera na projektu sa budžetom od 308.427,73 evra.

Ideja je da se kroz primere dobre prakse u gradskim sredinama, realizacijom ovog projekta, promoviše poboljšanje energetske efikasnosti, termalnog komfora stanovništva i životne sredine gradova.

Konkretna akcija se odnosi na kreiranje zelenog krova i zelenog zida u Novom Sadu i Osijeku, kao najvećim gradovima na području prekograničnog programa.

U Novom Sadu je to krov i zid na zgradi Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović" na Novom naselju.

Grad Novi Sad i JKP "Gradsko zelenilo" Novi Sad prepoznati su kao pouzdani i kvalitetni partneri za podizanje standarda i postizanje ciljeva postavljenih od strane Evropske unije, što pokazuje i činjenica da je JKP „Gradsko zelenilo“ u 2019. godini potpisalo još jedan važan ugovor, sa nemačkom agencijom GIZ, kojim je obezbeđena donacija u iznosu od 390.000,00 evra za izgradnju kompostnog polja.

Interes ovog projekta je da biootpad koji Zelenilo sakuplja sa gradskih površina, prerađen, u vidu komposta bude ponovnog vraćen u upotrebu za potrebe Grada Novog Sada.

izvor: agencije, foto: ilustracija

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."