Građani Srbije - ipak, neće plaćati ekološku taksu od 1.200 dinara


Građani neće biti tretirani kao zagađivači životne sredine

Građani Srbije, ipak, neće plaćati ekološku taksu od 1.200 dinara godišnje po domaćinstvu, kako je prvobitno bilo predviđeno nedavno usvojenom Uredbom o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu.

Vlada Srbije je izmenila tu uredbu brisanjem člana 4, koji je predviđao da fizička lica, građani, odnosno vlasnici stambene jedinice, od 1. januara 2020. godine tu naknadu plaćaju za korišćenje električne energije, grejnih uređaja, hemijskih sredstava, proizvoda, koji posle upotrebe postaju otpad iz proizvodnje i prerade hrane.

Izmena uredbe, praktično, znači da građani neće biti tretirani kao zagađivači životne sredine.

Nova pravila u oblasti zaštite životne sredine na osnovu usvojene Uredbe o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja važiće za privredu.

Premijerka Ana Brnabić je ukazala na to da je ove godine Uredba menjena da bi plaćanje ekološke takse, pre svega za preduzeća i kompanije, bilo transparentnije i da to ne bi bio parafiskalni namet za privredu koja posluje u Srbiji.

Tako je Uredbom definisana ekološka taksa, kao i iznosi čija visina zavisi od stepena zagađenja, odnosno uticaja koji na životnu sredinu ima delatnost kojom se preduzeća bave, kao i veličina preduzeća. Na ovaj načim privrednici će ekološku taksu plaćati po principu „plati koliko zagađuješ“, koji je definisan Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Foto-Rabe, Pixabay

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku