5 miliona za tehničku dokumentaciju sanacije deponije na Klisi - nova regionalna deponija za NS, Temerin, Vrbas...


Pomak ka rešavanju višedecenijskog problema

Gradska deponija na Klisi se od 1963. godine koristi za odlaganje komunalnog i čvrstog otpada, a o njenoj sanaciji i izgradnji novog savremenog kompleksa za preradu, separaciju i odlaganje priča se već godinama.

Uprava za građevinsko zemljište i investicije nedavno je raspisala tender za tehničku dokumentaciju sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije na Klisi, što svakako predstavlja pomak ka rešavanju višedecenijskog problema. Za projekte i nacrte, kao i procenu troškova, planirano je oko pet miliona dinara.

U tenderskoj dokumentaciji je navedeno da su glavni ciljevi projekta definisanje tehnologije odlaganja otpada i postupno zatvaranje nesanitarne deponije za sledećih pet godina, pa bi, do prestanka njenog rada, trebalo predložiti i izbor mehanizacije za operativni rad, prenosi Dnevnik.

Izgradnjom nove regionalne deponije, na tom prostoru će se odlagati otpad ne samo iz Novog Sada već i iz Bačke Palanke, Bačkog Petrovca, Beočina, Žablja, Srbobrana, Temerina i Vrbasa, a procenjuje se da će tu godišnje biti deponovano od 70.000 do 160.000 kubika otpada.

Očekuje se da će uspostavljanjem održivog sistema za regionalno upravljanje otpadom smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu i zdravlje sadašnjih i budućih generacija.

Planirano je da novac za pripreme prethodne studije i studije izvodljivosti, s pratećom projektno-tehničkom dokumentacijom bude obezbeđen iz gradskog i republičkog budžeta, dok bi izgradnja regionalnog centra bila finansirana i iz fondova Evropske unije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku