Za jedan dan - posađeno 50.000 stabala drveća širom Srbije


Više od hiljadu volontera na preko trideset lokacija

Srbija je od danas bogatija za pedeset hiljada novih stabala drveća. Toliko ih je posađeno u zajedničkoj akciji Srbijašuma, Vojvodinašuma i privatnih kompanija, a kojoj se odazvalo više od hiljadu volontera na preko trideset lokacija.

Centralna akcija u Vojvodini održana je u Tavankutu pored Subotice.

I staro i mlado, kao nekada gorani, tako danas volonteri u akciji pošumljavanja u Tavankutu.

Dvadesetak volontera, među njima i deca, odazvalo se pozivu i u tavankutskoj šumi zasadili novih 2.750 sadnica crnog bora. Među njima je bila i Milica Cerec iz Beograda, koja prvi put učestvuje na ovakvim akcijama, mada je i ranije sadila drveće u svojoj okolini.

Velika Я:Evolucija: Sadnja preko 1.000.000 stabala u Srbiji - EXIT pokreće masovno pošumljavanje


"Volontiramo kao jedno dobro delo, a druga je stvar što imamo veliki problem trenutno sa svim stvarima koje se dešavaju ne samo u svetu, nego i kod nas, a to su – klimatske promene, velike nepogode koje su, u stvari, uslovljene sečom drveća koja je potpuno nekontrolisana. Tako da, kada me je drugarica pozvala da učestvujem u ovoj akciji, bila je jedna dobra ideja, dobra inicijativa, dobar gest da nekako i mi doprinesemo tome da sutra bude svima bolje" kaže Cerec, prenosi RTV.

Pošumljavanje je redovna aktivnost Javnog preduzeća Vojvodinašume, a po rečima direktora ovog preduzeća Rolanda Kokaija, godišnje se u pokrajini zasadi oko dve hiljade hektara novih stabala.

"Treba da uđe u svest građana da je važno da čuvamo šume jer nam šuma omogućava život. Nije značajan faktor, nego preduslov za opstanak čovečanstva. Čuva zemljište, vodu, reguliše odnos kiseonika", rekao je Kokai.

Pored Tavankuta, odnosno Subotice, danas se sadilo na još trideset lokacija širom Srbije.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Spencer Gurley, Pexels

Velika akcija - 10.000 novih stabala širom grada: Posle više od 30 godina Novi Sad dobija i novi park

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku