Velike kompanije testiraju četvorodnevnu radnu nedelju - produktivnost veća za čak 40%


Rezultati eksperimenta su obećavajući

IT gigant Microsoft testirao je četvorodnevnu radnu nedelju u Japanu, tako što je svaki petak tokom avgusta u toj kompaniji bio neradni dan.

Rezultati eksperimenta su obećavajući - zaposleni su provodili znatno manje vremena na poslu, a produktivnost je za to vreme uvećana za čak 40 odsto u odnosu na avgust prošle godine, navodi se u saopštenju te kompanije čije delove prenosi CNN.

Pored skraćenja radnog vremena, menadžment je preporučio da sastanci ne traju duže od 30 minuta, ali i da se, kad god je to moguće, umesto "sastančenja" koristi aplikacija Microsoft-a za razmenu poruka, navodi CNN.

Skraćenjem radne nedelje, kompanija je uspela da ostvari i dodatne uštede, npr. manjim utroškom električne energije.

CNN podseća da se Japan suočava sa negativnim posledicama kulture "radoholičarstva". Čak je skovana i nova reč "karoši" koja označava smrt od previše rada, usled bolesti uzrokovane stresom ili duboke depresije.

I druge kompanije, osim Microsofta, suprostavljaju se ovoj negativnoj pojavi. Sve više firmi zaposlenima nudi fleksibilno radno vreme, dok je Vlada Japana pokrenula kampanju "Premijum petak" kako bi ohrabrila radnike da poslednjeg petka u mesecu ranije odu s posla, navodi CNN.

Microsoft je najavio da će krajem godine sprovesti još jedan sličan eksperiment u Japanu, kao i da će pozvati druge kompanije da se priključe inicijativi.

izvor: CNN, N1, 021.rs, agencije, foto: Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna