Velika akcija - 10.000 novih stabala širom grada: Posle više od 30 godina Novi Sad dobija i novi park


Velika akcija, koja nosi naziv 10.000 stabala za Novi Sad

Gradu Novom Sadu zaštita životne sredine je prioritet, pre svega ozelenjavanje i obnova zelenih površina koje su bile zapostavljene, ali i formiranje novih, jer na taj način možemo doprineti boljem kvalitetu vazduha i smanjenju buke, a time i kvalitetnijem životu u gradu - kaže za Dnevnik članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović.

– Velika akcija, koja nosi naziv „10.000 stabala za Novi Sad”, započela je na Sentandrejskom putu, gde je, povodom obeležavanja 75 godina od oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, zasađeno 75 stabala, i to 69 koprivića i šest piramidalnih jasena. Duž te saobraćajnice ukupno će biti posađeno 374 stabla, kao i 10.060 sadnica šiblja.

Sledi ozelenjavanje Bulevara despota Stefana, gde će biti zasađeno više od 300 stabala drveća, kao i nekoliko hiljada sadnica različitog šiblja.

Sagovornica Dnevnika potvrđuje da se planiranju akcije „10.000 stabala za Novi Sad” pristupilo veoma stručno, da je novac za realizaciju obezbeđen, kako iz budžeta Grada, tako i iz donacije IPARD-a.

U akciji će učestvovati, osim javnih aktera (Gradske uprave i javnih komunalnih preduzeća) i razni privredni subjekti koji su, osim novca neophodnog za realizaciju, obezbedili i učešće velikog broja volontera, koji će zajedno s radnicima JKP „Zelenilo“ zasaditi tako veliki broj sadnica u novembru. Uz to, stručnu podršku dali su i stručnjaci s Poljoprivrednog fakulteta.

Više od 30 godina Novi Sad nije dobio nov park, a ako sve bude po planu, naredne godine će na potesu između Nove Detelinare i Novog naselja, kod Ranžirne stanice, biti završen novi park.

Za realizaciju te investicije, potrebno je dosta vremena, od planiranja, preko projektovanja, do realizacije na terenu, a to se odnosi i na pejzažnu arhitekturu, ali i na planiranje i izgradnju neophodne infrastrukture koju jedan ozbiljan mora park da ima.

– Izgradnja tog parka trebalo bi da bude gotova naredne godine i tada ćemo imati jednu veliku parkovsku površinu koja je izuzetno važna za Novu Detelinaru, koja oskudeva u zelenim površinama – navodi Mira Radenović. – Biće to oaza za rekreativce, roditelje s decom, ali i sve Novosađane koji žele da provedu slobodno vreme u zdravom i zelenom okruženju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."