Urbanisti predlažu tipske porodične kuće u naselju Bangladeš


Naselje Bangladeš nastalo je 1972. godine

Izmenama i dopunama Plana generalne regulacije Futoga, koje se odnose na Bangladeš, ta urbanistička celina biće namenjena socijalnom stanovanju.

Reč je o zemljištu površine 6,3 hektara, koje predstavlja građevinsko zemljište u ataru, a obuhvaćeni prostor u celosti je površina javne namene i čine je saobraćajnice, socijalno stanovanje i zaštitno zelenilo.

Neformalno naselje Bangladeš nastalo je 1972. godine na poljoprivrednom zemljištu, transformacijom objekata nekadašnje farme.

Preporučuje se izgradnja tipskih porodičnih objekata, tako da unutrašnja organizacija prostora bude lako prilagodljiva domaćinstvima različite veličine. Prostore za socijalno stanovanje bi trebalo planirati kao prizemne kuće, a sprat će biti dozvoljen na maksimalno 50 odsto planiranih objekata u kompleksu, odnosno za domaćinstva s većim brojem članova. Za svaki od novoizgrađenih stambenih objekata planiran je dvorišni prostor, prema unutrašnjosti bloka. Korisnici će u svojim dvorištima moći da uređuju površine kako žele, da sade voće i povrće, grade verande kao i pomoćne prostorije (obore za uzgoj životinja, ostave, radionice, nadstrešnice i slično). Maksimalna dozvoljena površina pomoćnih objekata za svaki stambeni objekat je 12 kvadrata.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: David McBee, Pexels