U Novom Sadu - i formalno osnovana Mreža omladinskih prestonica Evrope, saradnja sa Afrikom


Gradonačelnik NS Miloš Vučević prisustvovao je okruglom
stolu ''Novi Sad i Asuan-Omladinske prestonice Evrope i Afrike'' u okviru kojeg je potpisani osnivački dokumenti za uspostavlјanje evropsko-afričke omladinske saradnje, kao i Mreže evropskih omladinskih prestonica.

Na inicijativu tri omladinske prestonice - Novog Sada, Maribora i Kluža, nakon 11 godina, u Novom Sadu, aktuelnoj omladinskoj prestonici formalno je osnovana Mreža omladinskih prestonica Evrope, a potpisnici su bili zvaničnici iz prethodnih omladinskih prestonica.

U Novi Sad su tim povodom došli predstavnici gradova Brage (Portugal), Kluža (Rumunija), Maribora (Slovenija), Soluna (Grčka) i Ganje (Azerbejdžan).

- Velika je čast što u Novom Sadu, 11. gradu koji je nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, možemo ugostiti predstavnike velikih gradovea, bivših prestonica mladih i što smo sada i formalno osnovali Mrežu omladinskih prestonica Evrope.

Takođe, drago mi je što smo danas, potpisali i dokument kojim ćemo ubuduće inicirati bližu saradnju evropskih omladinskih prestonica i afričkih omladinskih prestonica, počevši od Novog Sada i Asuana.

Novi Sad je kao nosilac titule Omladinska prestonice Evrope 2019. dobio šansu da svojom energijom mladosti pokaže koliko su naš grad i naša država angažovani u poštovanju sprovođenja politike mladih. Mi smo jedan od univerzitetskih centara Republike Srbije, epicentar omladinskih događaja i na evropskom nivou prepoznati smo kao idealno mesto za sportske i kulturne događaje, muzičke festivale, ali i kao mesto za razvoj omladinskog sektora koji je lider u Srbiji i regionu.

Projekt OPENS 2019 je naš sistem rada za budućnost.

Mladi u Novom Sadu uče kako da pravilno i temelјno razmišlјaju o budućnosti, a mi im omogućavamo institucionalnu podršku. Novi Sad ima aktivnu Kancelariju za mlade, ima Novosadski forum mladih, ali najvažnije, ima omladinu koja učestvuje u svemu. Zato ja kao gradonačelnik imam jednu od najvećih privilegija, a to je da direktno sarađujem sa fenomenalnim mladim lјudima, učeći od njih i sagledavajući razvoj grada iz perspektive koju mladi vide – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da će 13. decembra uslediti predaja klјučeva i titule Omladinske prestonice Evrope Amjenu iz Francuske.

Koordinator OPENS Vukašin Grozdanović je naglasio da će od sada Mreža Omladinskih prestonica Evrope moći zajednički da kreira projekte i aplicira pred međunarodnim fondovima, kao i da se formalno predstavlјa.

- Potpisivanje tog dokumenta znači ne samo za region, odakle je potekla inicijativa,  već i za ostale prošle i buduće omladinske prestonice Evrope – naglasio je Grozdanović.

Guverner Asuana, egipatskog grada koji je Omladinska prestonica Afrike 2019, Ahmed Ibrah rekao je da ta svojevrsna kreativna, ali i formalna razmena između omladine iz Evrope i Afrike, upućuje na to da će u budućnosti ti gradovi imati mnogo zajedničkih aktivnosti na više polјa.

U uvodnom delu događaja, prisutnima su se, osim gradonačelnika Vučevića i guvernera Asuana Ahmeda Ibrahima, obratili i Stefan Hudolin u ime Delegacije Evropske unije u Srbiji i ambasador Egipta u Srbiji Nј.E. Amr Alguvejli koji su izrazili zadovolјstvo zbog ostvarene saradnje i poželeli još mnogo plodotvornih susreta i razmene iskustava među omladinom dva kontinenta, kao i između aktuelnih i nekadašnjih omladinskih prestonica Evrope.

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku