Studentima PMF-a prvo mesto u programiranju


Sjajni rezultati nisu izostali

Da su naši studenti i đaci priznati u svetu uverili smo se mnogo puta.

Evo još jednog dokaza.

Studenti novosadskog PMF-a, sa smera Računarske nauke, osvojili su prvo mesto među timovima iz Srbije, na međunarodnom takmičenju iz programiranja.

Studenti prve godine Nikola Pešić, Renea Mošo i Dejan Gjer, činili su pobednički tim "Skočko", koji je bio 27. među 1.499 timova iz čitavog sveta. Takmičenje je održano 8. novembra. Od prošle godine, ono je od najvećeg evropskog takmičenja iz programiranja preraslo u svetsko.

"To je bilo ekipno takmičenje, svaka ekipa je imala maksimalno 3 učesnika, radili smo zadatke od 4 sata i ti zadaci su se sastojali iz više nivoa koje smo morali da prelazimo jedan, po jedan", objašnjava student Dejan Gjer, prenosi RTV.

Takmičenje je organizovano na dva nivoa, srednjoškolski nivo u trajanju od dva sata i četvorosatni tzv. klasik nivo za starije takmičare. Svi takmičari su istovremeno rešavali zadatke.

"Konkurencija na takmičenju se sastojala od ljudi koji rade u IT zajednici, kao i od studenata. Postojala je i kategorija za srednjoskolce, a mi smo učestvovali u starijoj takozvanoj klasik kategoriji i konkurencija je bila stvarno onako pristojna i uživali smo da upoznamo te nove ljude, te je uvek sjajna prilika da upoznamo ljude koji imaju ista interesovanja kao i mi", kaže student Renea Mošo.

"Spremao sam se od 7. razreda i tad sam se još prvi put upoznao sa programiranjem, i od tada se spremam od prilike", kaže student Nikola Pešić.

Iako pripreme nisu trajale dugo, sjajni rezultati nisu izostali.

Planovi su veliki, ekipa "Skočko" nastaviće da učestvuje na takmičenjima, a postoji mogućnost i proširenja tima.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: hitesh choudhary, Pexels