Prvi učenički reciklažni park i eko kutak u Srbiji - Kovilj primer kako se razvija ekološka svest (VIDEO)


Otvoren prvi učenički reciklažni park i eko kutak u Srbiji

Ekološka osvešćenost kreće od najranijeg uzrasta. To su dokazali učenici osnovne škole u Kovilju, gde je na dan škole, otvoren prvi učenički reciklažni park i eko kutak u Srbiji.

"Reciklaža nije blamaža", nije samo slogan projekta u kojem učestvuje škola u Kovilju, nego i lekcija o očuvanju prirode koja se deci prenosi od samog polaska u prvi razred.

Stare gume, poklopci, burad, drvene palete i neiskorišćeni metalni delovi, prefarbani su u udobne stolice i stočiće za sedenje, u delu dvorišta je napravljen i kompostarnik, posađeno je cveće, a svuda u parku su oslikani i motivi prirode. Namena reciklažnog kutka, koji su oko mesec dana uređivali i osnovci i odrasli, biće višestruka, kažu u školi.

"Ovde će biti i časovi u prirodi organizovani, gde će oni moći da imaju svoj kutak, gde će da koriste svoje slobodno vreme, da izađu napolje, da sve to što su napravili iskoriste u to neko svoje slobodno vreme, tako da odmaraju", rekla je Zdenka Krčova, učiteljica u Osnovnoj školi "Laza Kostić", Kovilju, prenosi RTV.

"Mi smo kompletno jedan deo dvorišta pretvorili u park, deca su oduševljeno se pridružila da tu ideju sprovedu do kraja. Reciklirati, čuvati prirodu, napraviti još lep kutak da naša škola bude lepo mesto gde deca rado dolaze", izjavila je Slavica Grlić, direktorka Osnovne škole "Laza Kostić“ u Kovilju.

Program otvaranja eko parka, upotpunjen je učeničkim prezentacijama o retkim i zaštićenim vrstama biljnog i životinjskog sveta Koviljsko-petrovaradinskog rita.

izvor: rtv.rs