Prestaje uvoz polovnjaka? Više od milion automobila ne ispunjava eko-standarde evro 3 i 4


Za manje od četiri godine Srbija je uvezla više od 500.000
polovnih vozila i platila ih najmanje milijardu evra.

Vozni park u našoj zemlji u proseku je stariji od 17 godina.

Zato i ne čudi što je izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će biti zabranjena vozila "evro 3" izazvala ogromno interesovanje u javnosti. Predsednik nije precizirao da li se razmatra zabrana uvoza za ova vozila ili rampa preti svim polovnjacima koji su stari između 15 i 20 godina.

Tipovi automobila sa ovim standardom motora počeli su da se proizvode 2000. godine i sa proizvodnih traka su silazili do 2005, kada je uveden "evro 4", koji je važio od 2006. do 2009.

Ovi automobili čine oko 60 odsto svih registrovanih vozila.

- Mora da se zabrani uvoz krševa, ne samo sa "evro 3" već i sa "evro 4" motorom - kaže dr Miloš Petrović, predsednik Srpske asocijacije uvoznika novih vozila.

To u praksi znači da vozači u Srbiji ne bi imali nikakav problem da i ubuduće voze svoje automobile sa "evro 3" standardom motora, ali bi bio zabranjen uvoz tih polovnjaka u našu zemlju.

Shodno pravilniku o tehničkim pregledima vozila, koji je stupio na snagu 2018, vlasnicima je ostavljen rok od tri godine da svoje ljubimce dovedu u sklad sa eko-normama važećim u trenutku proizvodnje. Slovo zakona kaže da 2021. godine nijedno vozilo koje ima emisiju štetnih gasova veću od propisane za to vozilo neće moći da bude registrovano.

Prema nezvaničnim podacima, koje su Novosti dobile, čak 1,2 miliona vozila, od nešto više od dva miliona registrovana prošle godine, ne ispunjavaju ovaj propis i 2021. ne bio mogla da prođu tehnički pregled.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna