Poslednje četiri godine - najtoplije ikad registrovane na planeti


2019. će biti među pet najtoplijih godina

Oktobar ove godine bio je najtopliji oktobar ikad registrovan na planeti, saopštila je evropska služba Kopernikus o klimatskim promenama, navodeći da se radi o petom uzastopnom mesecu kada je toplotni rekord ili potučen ili mu se temperatura približila.

Oktobar je bio 0,63 stepena Celzijusa iznad prosečne temperature referentnog perioda 1981-2000, čime je neznatno oboren rekord iz oktobra 2015, za 0,01 stepen Celzijusa, ali je bio 1,2 stepena Celzijusa iznad temperature u predindustrijskom periodu.

"To je peti uzastopni mesec u kome se registruje rekordno visoka temperatura ili temperatura koja je vrlo blizu rekordne", naveo je Kopernikus.

Jun 2019. bio je najtopliji jun ikad registrovan, a jul je dostigao apsolutni rekord najtoplijeg meseca ikad registrovanog. Avgust 2019. je bio drugi po toploti za mesec avgust, a septembar je bio na prvom mestu.

Četiri poslednje godine bile su najtoplije ikad registrovane na planeti, i već je u avgustu Svetska meteorološka organizacija već procenila da će 2019. biti među pet najtoplijih godina, što odgovara predviđanjima naučnika o uticaju klimatskih promena, navodi Frans pres.

izvor: Beta, agencije, foto: Pexels

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."