Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu dobio bespilotnu letelicu - precizna procena stanja useva


Poljoprivredni fakultet u NS dobio je bespilotnu letelicu
koja će im omogućiti preciznu procenu stanja useva.

Taj uređaj, koji će pomoći u realizaciji naučnoistraživačkih projekata, obezbeđen je zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Ova bespilotna letelica može da detektuje razlike u osobinama zemljišta, stanje useva na parcelama i stres biljaka usled manjka ili viška vlage, neadekvatne prihrane, pojave bolesti ili korova, te će kao takva imati značajnu ulogu u osavremenjivanju nastavnih i naučnih kapaciteta poljoprivrednog fakulteta.

"Za nas je svečano puštanje u rad bespilotne letelice jedan vrlo važan događaj jer time nastavljamo ostvarenje naše vizije da se fakultet opremi najsavremenijim uređajima sa jedne strane a sa druge strane da studenti ne samo teorijski nego i praktično vide šta znači precizna poljoprivreda", kaže profesor doktor Nedeljko Tica dekan Poljoprivrednog fakulteta.

Nabavka letelice za preciznu poljoprivredu, još je jedan pokazatelj lepe saradnje koju Poljoprivredni fakultet ima sa Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, a ukupna vrednost tog modernog uređaja je nešto veća od milion i 150 hiljada dinara.

"Mi smo tu da pomognemo i radujem se što upravo u savremenim sredstvima u bitno drugačijem odnosu prema studentima zato kažem humanizacija vidim tu jednu pruženu ruku prema pre svega mladim studentima, prema budućim inženjerima koji će biti deo te nove tehničko-tehnološke stvarnosti, veliko je zadovoljstvo zato što budućnost ovde počinje već danas", kaže prof. dr Zoran Milošević pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, prenosi RTV.

Uz svečani čin puštanja u rad letelice, usledio je i svečani čin uručenja ulaznica za Sajam poljoprivredne mehanizacije u Hanoveru za 60 najboljih studenata, koji su zbog svog zalaganja, nagrađeni putovanjem u Nemačku.

"Za mene jedna velika nagrada i jako lepo videti što fakultet ceni dobre studente trudi i zapravo je dokaz da se trud isplati", ističe Sara Đorđević studentkinja Poljoprivrednog fakulteta.

Sajam u Nemačkoj održava se od 10. do 16, novembra i biće prilika, kažu na fakultetu, da se vidi najnovija tehnologija u poljoprivredi i da se, u skorijoj budućnosti, novoj letelici pridoda možda baš neki od uređaja sa kojim se upoznaju u Hanoveru.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: The Lazy Artist Gallery, Pexels, ilustracija

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku