ORA je pravi način? "Angažovati mlade da u radnim akcijama obnavljaju sela"


Zaustaviti nestajanje sela

Kopredsednici Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić, razgovarali su sa predsednikom Saveza udruženja učesnika Omladinske radne akcije (ORA) Srbije Momčilom Talijanom o učestvovanju mladih u radnim akcijama na projektu preporoda sela Srbije.

Krkobabić je rekao da "smatra da je u ovom momentu uputno da se mladi, ali i stariji angažuju preko radnih akcija na radu u obnovi infrastrukture, sportskih i kulturnih objekata u selima Srbije".

"Mladi u gradovima nisu u poziciji da se sretnu sa vršnjacima u selima i vide kako izgleda život na selu", rekao je Krkobabić.

Dodao je da "iz tog zajedništva očekuje optimizam koji će zaustaviti nestajanje sela".

Talijan je rekao da Savez ima 24 udruženja i da je nedavno uz podršku Vlade Srbije formirana organizacija za zaštitu i spašavanje.

"Istraživanje na fakultetima i školama je pokazalo da je svaki peti omladinac raspoložen za učešće u radnoj akciji, a da je samo 16 odsto reklo da se toga treba manuti i da je to prošlost, dok je oko 62 neopredeljeno, ali da bi se lobiranjem sigurno pridobilo još njih", rekao je Talijan.

Istakao je da je obavestio predsednika Srbije Aleksandra Vučića da može da računa na akcijaše u najavljenim velikim infrastrukturnim projektima.

1.000 sela u Srbiji nema prodavnicu, 500 ni asfaltiran put


"Znamo da se organizujemo, imamo i velike akcije, a malih je neprestano, nikad nisu ukinute", rekao je Talijan.

Predsednik Odbora za selo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti Dragan Škorić rekao je da su radne akcije vaspitale mnoge generacije.

"Radne akcije bi motivisale mlade da se pomere iz kafića, odu u prirodu i vide lepote Srbije, a možda jedan broj i opredeli da živi u tim sredinama", rekao je Škorić.

izvor: Beta, agencije, foto: winterseitler, Pixabay

1.000 sela u Srbiji nema prodavnicu, 500 ni asfaltiran put

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna