Novi Sad postao skuplji od Beograda - porast i cena nekretnina


Novi Sad prestigao je Beograd kada su troškovi života u pitanju

Život u manjim gradovima je jeftiniji, ali su i zarade niže, kao i kupovna moć građana, pokazalo je istraživanje Blica.

Beograd i Novi Sad jedina su dva grada iznad republičkog proseka kada su u pitanju zarade i potrošačka korpa.

Prema istraživanju Blica i zvaničnim podacima, Novi Sad prestigao je Beograd kada su troškovi života u pitanju. Prosečna potrošačka korpa u Novom Sadu dostigla je 79.442 dinara, u Beogradu je ona 74.750, dok je republički prosek 71.350 dinara.

Neto zarada u Beogradu prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku iznosi 67.976 dinara, u Novom Sadu 60.324, dok je republički prosek 55.042 dinara. To znači da je Beograđanima potrebna 1,1 prosečna plata za potrošačku korpu, dok je u slučaju Novosađana to 1,3 prosečne plate.

Kada je Novi Sad u pitanju, zabeležen je poslednjih godina i porast cena nekretnina, čiji se raspon kreće od 1.000 do 1.800 evra po kvadratu, dok je prosek u Beogradu od 1.250 do 1.700 evra. Tako je Novi Sad, ne samo po visini potrošačke korpe, već i po cenama stanova, dostigao prestonicu.

Ognjen Bjelić, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, kaže za Blic da je indikator životnog standarda stanovništva izražen kroz kupovnu moć građana Novog Sada dugoročno gledano u porastu, ali da se "cene slobodno formiraju i na njihov nivo utiče dinamika tržišta i odnos ponude i tražnje".

- Ako je tržište dinamičnije i cene moraju biti prilagođene tome. U odnosu na Beograd, Novi Sad je daleko manji grad, ne samo po broju stanovnika, već i po broju aktera iz sveta biznisa, tako da pojedina tržišna kretanja mogu da rezultiraju i skokovitijim rastom cena pojedine robe i usluga, ali ne tako da naruše ukupnu finansijsku stabilnost. Trend priliva stanovništva u Novom Sadu je prisutan već nekoliko decenija, što je i prirodno imajući u vidu činjenicu da Novi Sad svojim položajem, potencijalima i razvojnim mogućnostima ispoljava efekat privlačenja stanovništva. Nema sumnje da grad Novi Sad ima uslove koji zadovoljavaju sve standarde modernog življenja, obezbeđujući neophodan kvalitet života građanima - objašnjava Bjelić.

izvor: Blic, agencije, foto: NSinfo

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna