Nove šume širom Vojvodine: I Vršac u akciji - posadili prvih 1.000 stabala


Đaci osnovnih i srednjih škola se pojavili u velikom broju

U okviru sveobuhvatne akcije pošumljavanja Srbije, Vrščani su posadili prvih 1.000 stabala uz međunarodni put ka Rumuniji na izlazu iz Vršca.

Ovo je samo prva u nizu akcija, koje za cilj imaju postizanje veće pošumljenosti Vršca, proširenje zelenih oaza i unapređenje životne sredine.

Grad Vršac započeo je svoju kampanju pod sloganom "Posadi svoje drvo i negujmo ga zajedno", podizanjem vetrozaštitnog pojasa na međunarodnom putu ka Rumuniji.

Masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu - krenulo sa Fruške gore: Početak sadnje 1.000.000 stabala (FOTO)


Uprkos jakom vetru, pozivu gradonačelnice Vršca da se priključe prvoj akciji organizovanoj u saradnji sa službom Zelenila, odazvali su se Vrščani svih generacija:

"Pozvali smo i sva udruženja, a posebno mi je veliko zadovoljstvo što su se đaci osnovnih i srednjih škola pojavili u zaista velikom broju. Ideja nam je da, za početak, posadimo 1.000 stabala i na taj način učinimo naš grad lepšim i zdravijim mestom za život", navela je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović, prenosi RTV.

Da nisu vični samo organizovanju, već spremni da se aktivno uključe u realizaciju, predstavnici grada pokazali su i ličnim primerom, uz osmeh, a u akciji su zaista učestvovali svi – od najmlađih do najstarijih, đaci, zaposleni, penzioneri, kao i proslavljeni vršački sportisti.

"Motiv nam je to što smo prepoznali značaj ove akcije, jer ipak priroda je nama potrebna a ne mi njoj, i moramo da je čuvamo. Imamo lep Vršački breg, ali smo hteli da zasadimo poneko drvo i u ravnici, i nadam se da će se akcija nastaviti, da će građani Vršca u još većem broju doći da učestvuju u sadnji drveća", poručio je Damir Fejzić, naš proslavljeni tekvondista i prvi vršački olimpijac posle 60 godina.

"Došli smo da posadimo drveće, zato što je ono jedan od glavnih izvora kiseonika, a drveće ima i fotosintezu, čime optimizuje klimu", objašnjava svoje razloge za učešće Sofija Tolanov, učenica VIII razreda OŠ "Paja Jovanović", prenosi RTV.

Novi Sad želi da postane Zelena prestonica Evrope - primena iskustva Ljubljane


Ovom akcijom, zapravo, obnavlja se i proširuje postojeći, i podiže novi vetrozaštitni pojas na putu prema granici, na površinama predviđenim komasacijom.

"Sadnja je planirana na deonici u dužini od 4 km. Sadimo jasen, u jednom drvoredu, a na proleće planiramo da sadimo niže rastinje. Ovo je međunarodni put, i podizanjem vetrozaštitnog pojasa sprečićemo da u zimskom periodu, u vreme snežnih padavina, vetar nanosi sneg na put", objašnjava Slobodan Jovanov, član Gradskog veća zadužen za resor poljoprivrede.

Osim toga, štitiće useve i u sušnim periodima, kada jaki vetrovi često odnose i više slojeva zemlje sa oranica. Podizanjem novih drvoreda povećava se i procenat pošumljenosti teritorije grada, koja trenutno iznosi  8odsto što jeste više od pokrajinskog proseka, ali je van zaštićenog područja Vršačkih planina – on mnogo manji – svega 2.

"To je vrlo mali procenat, i ovo je početak pošumljavanja onog dela grada koji nije dovoljno pošumljen. Kada budemo pošumili sve površine predviđene komasacijom, Grad Vršac će postići 10% pošumljenosti, što je blizu 14% koliko je planirano da ona iznosi u pokrajini u narednom periodu", objašnjava Miloš Vasić, član Gradskog veća zadužen za resor zaštite životne sredine.

Sledeća akcija biće realizovana u centru Vršca, a sadnja je planirana na još nekoliko lokacija u gradu, kao i u seoskim sredinama.

Akcije su pokrenute širom Srbije, samo Exit vodi akciju sadnje čak 1.000.000 stabala širom zemlje.

izvor: agencije, foto: Tien Vu, Pixabay

Masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu - krenulo sa Fruške gore: Početak sadnje 1.000.000 stabala (FOTO)