Nema više anonimnog slanja paketa - Zakon o poštanskim uslugama stupio na snagu


Nema više anonimnog slanja paketa

Pre nego što predamo svoju pošiljku za slanje, moraćemo poštanskom radniku da pokažemo ličnu kartu, ali i omogućimo mu uvid u stvari koje šaljemo. Ove novine donosi novi Zakon o poštanskim uslugama, koji je upravo stupio na snagu.

Njime će se, kako je predviđeno, bolje kontrolisati tokovi novca, ali i lakše otkrivati oni koji poštanske pošiljke koriste za šverc, poput akcizne robe.

Najveći problem u praksi do sada primećen je kod takozvanih otkupnih pošiljaka. Kod njih primalac, prilikom podizanja paketa, mora da plati određeni novčani iznos, koji se vraća pošiljaocu. Tu se, prema navodima iz obrazloženja zakona, "stvara mogućnost odvijanja nedozvoljene trgovine kroz tokove poštanskog saobraćaja". Zato će sada lična karta morati da se daje na uvid i kod slanja i kod podizanja vrednosnih i otkupnih pošiljaka, kao i kod uručenja novčanog iznosa.

Broj obavljenih poštanskih usluga u Srbiji raste oko jedan odsto već drugu godinu zaredom. Poštanska delatnost je lane, prema podacima regulatorne agencije RATEL, ostvarila prihod od poštanskih pošiljaka od oko 20 milijardi dinara, što je više od 166 miliona evra.

- Broj poštanskih operatora je promenljiva kategorija, neki započinju rad, dok pojedini postojeći operatori prestaju s radom. Trenutno ih ima 57 - ističu u RATEL.

U proseku, u 2018. godini uručena je 131 poštanska pošiljka po domaćinstvu, odnosno 45 pošiljaka po stanovniku. Na nivou države to je približno 325 miliona pošiljaka.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Jens P. Raak, Pixabay