Na mestu deponije u Erdeviku - napravili malu oazu za pčele (FOTO)


Bići postavljena i autonomna meteorološka stanica

Aktivisti udruženja "Fruškać" zajedno sa volonterima tokom vikenda su na mestu stare deponije u Erdeviku, na putu do jezera Moharač, na površini od oko jednog hektara, posadili medonosno drveće i biljke.

"Stara deponija zatvorena je pre deset godina ali zemljište nije održavano a nesavesni građani su pored iste i dalje bacali smeće i na taj način kvarili idilični put koji vodi na jezero Moharač.

Sadnji drveća na mestu stare deponije prethodilo je čišćenje i pripremanje terena koje je trajalo mesec i po dana. U akciju čišćenja i pripremanja bili su uključeni i meštani sela Erdevik i članovi udruženja pčelara Lipa", navodi se u saopštenju Fruškaća.

Dodaje se da će se čitava akcija transformisanja lokacije nastaviti na proleće kada će se sadnja nastaviti i od tog mesta napraviti "mala cvetna oaza".

"Sve alarmantniji podaci pokazuju da pčele i šume polako nestaju, a budući da je Vojvodina najmanje pošumljen region u našoj zemlji, udruženje Fruškać je pokrenulo akciju koja će doneti dobrobit ne samo pčelama, nego i lokalnoj zajednici. Posađeno drveće i biljke, biće dobar izvor ispaše za pčele, ali i mnogo više od toga, jer su na lokaciji posadjene i neke specifične vrste koje imaju osobena benefitarana svojstva - da izvlače otrove i teške metale iz zemlje", piše u saopštenju.

Dodaje se da će u okviru čitave akcije biti postavljena i autonomna meteorološka stanica, koja će biti povezana sa sajtom Fruškać, pa će meštani tim putem moći da prate razne parametre u realnom vremenu (od vlažnosti vazduha, zemlje, lista, do pravca vetra, pomoću kojih mogu da smanje nepotrebna prskanja useva i voća, što će doprineti ne samo pčelama, nego i opštem boljitku životne sredine.

"Uz pomoć stručnjaka, podaci će se analizirati a zatim i objavljivati na Fruškać sajtu, ne bi li i ovim putem što više uticali na podizanje ekološke svesti i stvaranje zdravije životne sredine", precizira se u saopštenju.

izvor: Beta, 021.rs, agencije, foto: Fruškać

Masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu - krenulo sa Fruške gore: Početak sadnje 1.000.000 stabala (FOTO)


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku