Masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu - krenulo sa Fruške gore: Početak sadnje 1.000.000 stabala (FOTO)


Fruška gora je bogatija za 13.000 stabala hrasta

Zahvaljujući brojnim ljubiteljima prirode, danas je Fruška gora bogatija za 13.000 stabala hrasta.

Veliku akciju sadnje sproveli su Egzit fondacija i Delegacija Evropske unije, kao deo EU projekta Natura2000.

„Vrati prirodi, pridruži se i posadi drvo“, zajednička inicijativa Delegacije EU i Egzit fondacije započeta je na ovogodišnjem Egzit festivalu.


Ovo je tek prva u nizu velikih ekoloških akcija Egzita, koja ovim pošumljavanjem ujedno pokreće svoju veliku ekološku platformu pod simboličnim nazivom "Zelena Я:Evolucija"!

Cilj ove jedinstvene platforme je da se mobiliše javnost i pokrene masovno pošumljavanje u zemlji, regionu i svetu, gde bi se samo u Srbiji u narednom periodu zasadilo preko milion stabala.

Novi Sad želi da postane Zelena prestonica Evrope - primena iskustva Ljubljane


Godinama i decenijama unazad Egzit podiže svest o značaju očuvanja životne sredine, ali danas živimo u vremenu kad je situacija zaista alarmantna. Želimo da pokrenemo masovno pošumljavanje, ne samo u zemlji i regionu, već i u celom svetu, jer je to prosto najefikasnije rešenje za smanjenje štetnih emisija. Čak i da negirate klimatske promene, zar neko zaista može da ima nešto protiv sadnji šuma i parkova? Izjavio je na Fruškoj gori osnivač Egzita Dušan Kovačević.


Neko je rekao da posaditi jedno drvo znači posaditi nadu i mi danas počinjemo sa sadnjom 13.000 nada sa ciljem da održimo prirodu i da joj pomognemo u borbi protiv klimatskih promena.

Naša planeta je bolesna, gori od temperature i mi moramo da uradimo nešto da tu temperaturu spustimo i da ona ozdravi, izjavio je šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i dodao da:

"Evropska unija i Srbija već dugi niz godina sarađuju na različitim projektima iz oblasti zaštite životne sredine koji se bave poboljšanjem kvaliteta tla, vode, vazduha i danas smo na jednom novom zadatku. Međutim, mi iz Evropske unije smo vrlo ambiciozni, postavili smo jedan nov cilj. Naime, Evropska komisija je za svoj prvi prioritet postavila upravo zaštitu životne sredine u inicijativi Zeleni dogovor i ja se nadam da će nam se Srbija u tome pridružiti i da ćemo napraviti neke važne korake".

Okupljenima se obratio i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan:

"Pošumljavanje je najjednostavniji i najefikasniji način borbe protiv klimatskih promena. Ovo što danas radimo je zasluga Egzita i čestitam im na tome što rade 20 godina".


Ovom prilikom je ujedno i pohvalio i podržao inicijativu da se u narednom periodu širom Srbije zasadi prvih milion sadnica, dodavši:

"Na ovome im posebno čestitam, jer posaditi 13.000 stabala znači početak sadnje milion sadrnica, a to je misija".

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto1: ilustracija, VisionPic .net from Pexels, foto2, 3, 4: euinfo.rs

Velika Я:Evolucija: Sadnja preko 1.000.000 stabala u Srbiji - EXIT pokreće masovno pošumljavanje

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku