Kvalitet mleka ubuduće kontroliše nacionalna laboratorija


Nacionalna referentna laboratorija je formirana, a od sledeće
godine počeće plaćanje mleka po kvalitetu - najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović prilikom posete farmi muznih krava subotičkog poljoprivrednika Ištvana Kočmara.

Kako je objasnio ministar, od trećeg kvartala naredne godine, mleko srpskih stočara više neće kontrolisati mlekare, već će to raditi nacionalna referentna laboratorija. Takođe, počeće i plaćanje mleka po kvalitetu, a za najkvalitetnije će se isplaćivati premije. Potrebno je izmeniti i Zakon o podsticajima.

 Do sada je bilo svima isto. Dva puta mesečno, ljudi iz nacionalne referente laboratorije, posebnim vozilom sa posebnom opremom, uzorkovaće mleko na licu mesta uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača. Ta analiza će se pod bar-kodom testirati u Batajnici i na bazi toga će država isplaćivati premije - pojasnio je ministar Nedimović.

Državi je razvoj stočarstva u fokusu, kako mlečnog, tako i tovnog govedarstva. U skladu sa tim, osim laboratorije za analizu mleka, stočari su ove godine dobili državnu zemlju u desetogodišnji zakup, a konkurs za mlade poljoprivrednike otvoren je do kraja godine.

- Država ne može da ima poljoprivredu ako nema razvijeno mlečno govedarstvo i uopšte govedarstvo. Cena koja se plati za to je nikakva s obzirom na korist koja se dobije - naglasio je ministar. - Govedarstvo je dugo bilo u zapećku i vreme je da se to promeni. Svako grlo je mala fabrika za sebe.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: samer daboul, Pexels

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku