Knjige i putovanja pronašle svoj zajednički jezik - mini knjižare u zelenim autobusima FlixBusa


Novembar - mesec kada se ponovo vraćamo čitanju knjiga

U Srbiji oko 50% građana pročita tek jednu knjigu godišnje. Da li se radi o zameni knjiga televizijskim serijama, društvenim mrežama ili percepciji nedostatka slobodnog vremena za čitanje?


Putuj i čitaj: za vreme putovanja do Budimpešte, za 6 sati može se pročitati roman od 300 stranica

Lanac knjižara Delfi i Laguna iz Srbije podržava čitanje knjiga, kao i inicijativu „Putuj i Čitaj”

Ljubitelji knjiga sa Alis, vlasnikom bloga Čitaj knjigu stižu u Beograd početkom sledeće godine


Prošlogodišnja istraživanja su pokazala da oko 50% građana Srbije pročita tek jednu knjigu godišnje.

Da li su knjige zamenile televizijske serije, društvene mreže, nedostatak volje ili pak nedostatak vremena, ne može se potvrditi sa sigurnošću. Ipak, uvereni smo da vreme za čitanje mogu pronaći i oni najzaposleniji, pa i oni koji većinu vremena provode na službenim putovanjima. S početkom pravih jesenjih dana, najbolje je smestiti se u toplu sobu s knjigom u ruci ili na sedište autobusa s panoramskim pogledom, pa čitati o Vikendu u Parizu na putu prema Budimpešti ili pak Pod Suncem Toskane na putu prema Zagrebu, dok Sedam sestara i Rio de Žaneiro mogu biti odličan beg u mislima za vožnju autobusom od 8 sati prema Ljubljani.

FlixBus širi mrežu linija: Povezivanje Novog Sada i Beograda - 4x dnevno do BudimpešteKnjige i putovanja pronašle svoj zajednički jezik

Da se putovanja i knjige vole više nije nikakva tajna. Kroz inicijativu evropskog prevoznika putnika i regionalno najpoznatijeg bloga koji prati više od pola miliona čitalaca knjiga, od kojih je čak preko 100.000 iz Srbije, dokazano je upravo to.

Krajem prošle godine u novembru, za vreme jednog od najvećih regionalnih sajmova knjige u Zagrebu, kada se u pet autobusa unelo po desetak najnovijih romana, dečjih slikovnica i strane literature, te tako osnovale besplatne male putujuće knjižare, autobus je postao mesto razmene knjiga i mesto gde putnik može čitati knjigu, poneti je sa sobom kako bi je završio, pa ponovo vratio na neki od sledećih putovanja zelenim autobusom.

Uskoro će se mini knjižare biti na raspolaganju i u zelenim autobusima koji kreću iz Beograda.

Praćenjem putnika i njihovih navika korišćenja vremena u samom autobusu primećena je velika potražnja za kontinuiranim obnavljanjem ponude naslova. Takođe, primećeno je kako u proseku na putovanju autobusom od Zagreba do Minhena koje traje do 7 sati, moguće je pročitati roman od 300 stranica zavisno od brzine čitanja putnika. Svi veći naslovi, posuđivali su se i vraćali po povratku, a ostavljali su se i neki novi.


Novembar - vreme kada se ponovo vraćamo čitanju

S pojavom pravih jesenjih dana i ulaska u tople domove, počinjemo da se vraćamo čitanju. Upravo je i to mesec koji službeno obeležava početak čitanja najnovijih naslova, kao i predstavljanje istih.  Nakon jednog od najvećeg regionalnog sajma knjiga u Beogradu, sledi novi regionalni sajam knjiga u Zagrebu do kojeg se može stići FlixBusom za 1.999 RSD, a gde će se predstaviti i poznata blogerka Alis Marić, koja će uz svoje aktivnosti i promociju knjiga deliti zanimljive bukmarkere s popustima na putovanja u obliku zelenih autobusa. Pravi ljubitelji knjiga moći će da osvoje i mnogobrojne knjige u narednom periodu. Kako će se priča o čitanju razvijati, može se pročitati na veb-stranici ove inicijative „Putuj i čitaj˝.

Uz besplatne knjižare na putovanju, bukmarkere s popustima, te s preko 60 knjižara širom regiona (U Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji), čitanje i putovanje nikada nije bilo jednostavnije. Ljubitelji knjiga moći će da se druže sa Alis Marić, sa vlasnikom bloga Čitaj knjigu i u Beogradu početkom sledeće godine.

FlixBus širi mrežu linija: Povezivanje Novog Sada i Beograda - 4x dnevno do Budimpešte

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."