Jedna od najlepših građevina u našoj zemlji - Završena sanacija i rekonstrukcija fasade Banovine (FOTO)


Čišćenje kamene fasade površine 10.700 kvadratnih metara

Radovi na sanaciji i rekonstrukciji fasade zgrade Pokrajinske vlade, vredni 30,175 miliona dinara, završeni su u ugovorenom roku.

Sanacija je obuhvatila čišćenje kamene fasade površine 10.700 kvadratnih metara, rekonstrukciju oštećenih ili nedostajućih delova fasade, čišćenje ulaznih kamenih stepeništa i ogradnih zidova, površine 670 kvadrata, kao i obnovu dekorativnih elemenata.


Radovi su izvođeni pod svakodnevnim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada i Tehnološkog fakulteta.

Posle 80 godina, od kada je sagrađena zgrada današnje Pokrajinske vlade, izvršena je rekonstrukcija i sanacija, a u planu su za sledeću godinu i radovi na obnovi fasade zgrade Skupštine AP Vojvodine, koja se nalazi u banovinskom kompleksu.


Impozantno zdanje, podignuto prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana 1939. godine, jedna je od najlepših građevina dvadesetog veka u našoj zemlji i u njoj je bilo sedište Dunavske banovine.

foto: vojvodina.gov.rs

⠀⠀

Od Kameničke ade do Štranda - Novi Sad dobija izlazak na reku: Brodogradilište i Mornarica novi delovi grada, zgrade, šetališta...