Gradonačelnik Ljubljane: NS pokazao da je na mapi Evrope - Nadam se da može da dobije i titulu Zelene prestonice Evrope


Novi Sad je sticanjem dve prestižne titule
Evropske prestonice mladih 2019 i Evropske prestonice kulture 2021, pokazao da je na mapi Evrope, izjavio je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković i poželeo Novom Sadu da ponese i tituli ''Zelene prestonice Evrope''.

Janković je ukazao da je stambeno pitanje je najveći problem za mlade u celom regionu i dodao da je prestonica Slovenije pre dve godine počela da rešava taj problem.

''U prethodne dve godine podelili smo 30 stanova mladima do 29 godina. Bilo je čak 300 molbi jer je cena zakupa veoma niska, a stanovi se dobijaju na 10 godina. Računamo da će za to vreme napraviti karijere i da će zaraditi novac da kupe stan ili kuću'', rekao je Janković je naveo da će Ljubljana nastaviti sa tim projektom i da će sledeće godine podeliti još 50 stanova jer, kako je rekao, žele da zadrže mlade u Sloveniji.

Novi Sad želi da postane Zelena prestonica Evrope - primena iskustva Ljubljane


''Osim stambenog problema, mladima je život u Ljubljani mnogo lep. Ljubljana danas gotovo da nema nezaposlenih, a naš BDP je 32.000 evra, što je iznad evropskog proseka, dok je u Sloveniji 25.000 evra'', rekao je Janković.

On je izrazio zadovoljstvo što boravi u Novom Sadu i učestvuje na forumu koji, kako kaže, pokazuje da je Novi Sad postavljen na karti Evrope i kojem su dodeljene dve prestižne titule - Evropska prestonica mladih i Evropska prestonice kulture.

''Nadam se da Novi Sad može da dobije i titulu zelene prestonice Evrope. Drago mi je da sam u Novom Sadu, ovde se osećam kao kod kuće. Razgovori sa kolegama gradonačelnicima su uvek otvoreni, nemamo granica već tražimo šta možemo preneti iz grada u grad kako bismo podigli kvalitet života građana'', naveo je Janković.

Kako je rekao, sa Vučevićem je razgovarao o problemima sa kojima se suočavaju svi gradovi u regionu , ne samo Novi Sad i Ljubljana, a to su komunalna infrastruktura, mobilnost i kako da mlade zadrže posle završenih studija.

''Ovi susreti su dobri i nadam se da će dodatno potkrepiti ljubav između Ljubljane i Novog Sada'', istakao je Janković.

Gradonačelnik Ljubljane poželeo je Novom Sadu da svake godine sve više napreduje i čestitao je Vučeviću na dobrom vođenju grada i na pravim odlukama i poželeo mu da osvoji još jedan gradonačelnički mandat.

Kako je rekao, u Novom Sadu ima velikog prijatelja - kantautora Đorđa Balaševića kome je poželeo brz oporavak i za koga je rekao da je uvek drag gost u Ljubljani.

foto: NSinfo

Novi Sad želi da postane Zelena prestonica Evrope - primena iskustva Ljubljane


Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku