Gradi se CTPark - Jedna od najbolјih fabrika u auto-moto industriji u Novom Sadu, posao za 500 radnika


Objekat buduće fabrike biće ukupne površine 24.350 m2

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević obišao je gradilište u Radnoj zoni Sever 4 na kojem se gradi hala buduće fabrike za proizvodnju turbina.

Obilasku su prisustvovali i  ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti, predstavnici kompanija „BMTS Technology“ kao i „CTP Invest“. Kompanija „BMTS Technology“, kao jedan od vodećih proizvođača turbina u svetu (enl. turbochargers), je postala novi klijent kompanije „CTP Invest“.

Ugovor između kompanija „CTP“ i „BMTS“ je potpisan početkom jula 2019. godine, nakon nekoliko iteracija, dogovora i poseta fabrici „BMTS“ u Austriji.

Objekat buduće fabrike biće ukupne površine 24 350 m2, „CTP Invest“ će direktno investirati u objekat i zemlјište više od 15 miliona evra, a planirana vrednost proizvodne opreme je oko 35 miliona evra. Značajan deo objekta biće opremlјen svim potrebnim sadržajima za istraživačke i razvojne aktinosti, a kompanija „BMTS“ će Novom Sadu doneti 500 radnih mesta.

Biće napravlјen i Razvojni istraživački centar za 50 inženjera i dodatnih 70 fakultetski obrazovanih radnika, dok će 380 lјudi raditi u samoj proizvodnji.

- Pre par godina ovde je bila livada, zapuštena i bez bilo kakve perspektive, niko nije obraćao pažnju na ovaj deo grada. Ponosan sam što smo zajedno sa Vladom i predsednikom Republike postigli to da Novi Sad posle dugo, dugo godina dobije novu industrijsku zonu.

Ovde nije reč samo o broju radnih mesta, već je važna poruka da su Novi Sad, Vojvodina i Srbija dobra mesta za ulaganje. Dolazi nam jedna od najbolјih fabrika u auto-moto industriji, i u ime Grada želim im dobrodošlicu.

Zahvalјujem se i lјudima iz „CTP Invest“ koji su kupili ovu parcelu. Važno je što ovde neće biti samo klasična proizvodnja, već i razvojni centar, a verujem da će kompanija ostvariti dobru saradnju sa Univerzitetom i stručnim školama.

Za najmanje godinu do dve godine, imaćemo nove fabrike ovde na susednim parcelama, jer vlada veliko interesovanje. Nadam se da će krajem aprila „CTPark NOVI SAD“ početi da radi. Verujem u ovakvu politiku, jer u poslednjih sedam godina Novi Sad ima 20 000 više zaposlenih, a budžet Grada je duplo veći nego što je bio pre deset godina. Nama je Austrija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera, i zahvalјujem se ambasadoru na podršci koju pruža - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Gradonačelnik je zajedno sa ambasadorom Nikolausom Luterotijem, direktorom „CTP Invest“ za Srbiju Vlatkom Đuričekom i direktorom „BMTS“ Semeja Gunterom koji je zadužen za poslovanje te kompanije u Evropi i za srpsko tržište, simbolično, povodom početka izagradnje nove fabrike u gradu, položio vremensku kapsulu u okviru gradilišta, unutar koje se nalaze poruke koje su prethodno ispisali.

- Veliko mi je zadovolјstvo što sam u Novom Sadu ovim povodom, i što možemo da vidimo gradilište velike kompanije. Naše ekonomske veze su veoma intenzivne i verujem da će se dalјe razvijati, jer su austrijski investitori zadovolјni uslovima u Srbiji – istakao je ambasador Austrije u Srbiji Nikolaus Luteroti.

Predstavnik holandske firme „CTP Invest“ Vlatko Đuriček, istakao je da ta kompanija poseduje najveći integrisani sistem vrhunskih poslovnih parkova u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

- Naša kompletna investicija u Novom Sadu vredi preko 15 miliona evra. Ovaj objekat je prvi koji planiramo da gradimo, a želјa nam je da razvijamo investiciju, i imamo apsolutno poverenje u Novi Sad – kazao je Đuriček.

Direktor Gunter Semeja iz „BMTS Technology“ naglasio je da je odluka da se u Novom Sadu gradi fabrika doneta nakon temelјnog istraživanja potencijalnih lokacija, jer je ocenjeno da nema bolјeg mesta za razvoj poslovanja kompanije.

- Ovde je veliko gradilište, imamo kancelariju u Novom Sadu sa pet zaposlenih, a taj broj će se povećavati u narednim mesecima – izjavio je Gunter Semeja.

Izgradnja najmodernije fabrike u Novom Sadu počela je ove godine u avgustu, radovi bi trebalo da se okončaju do kraja marta 2020. godine, dok je otvaranje „CTPark NOVI SAD“ planirano na proleće naredne godine.

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Skupstina Grada usvojila - bez glasa protiv: Novi Sad dobija novi most - vijadukt iznad Bulevara Evrope