Gigant iz Kine stiže u Srbiju: Potpuno nov način plaćanja - stiže Alibaba


Uvođenje vodeće kineske platforme za mobilnu i onlajn naplatu
na internetu "Alipej", koju je kreirala "Alibaba grupa", značajna je i dobra vest za Srbiju i sve građane.

Kada počne da funkcioniše za nekoliko meseci, očekuje se da će potrošači moći da plaćaju robu i usluge na većini prodajnih mesta i objekata koji u ovom trenutku primaju kartice.

Funkionisanjem ovog platnog sistema ne samo što ostvarujemo saradnju sa najvećom i najznačajnijom kineskom IT kompanijom "Alibaba", već na naše tržište uvodimo potpuno nov način plaćanja kojim podstičemo razvoj tržišta i elektronske trgovine u narednom periodu.

Tako, za "Novosti", ocenjuje prednosti dolaska "Alipeja" u našu zemlju Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

- Naši građani moći će da koriste "Alipej" kao sredstvo plaćanja na svim prodajnim mestima u zemlji koja budu podržavala tu uslugu - objašnjava Matićeva. - Posebno je značajan za turiste iz Kine, koji su navikli da plaćaju preko svojih najpopularnijih platformi, a koji Srbiju posećuju u sve većem broju.

Ovaj sistem naplate je siguran, a, kako ističe, eventualne zloupotrebe kompanija kompenzuje u celini.

- Servis se nadzire u realnom vremenu s pametnim algoritmima, tako da se sumnjive kupovine veoma brzo otkrivaju, što je veoma značajno - objašnjava državna sekretarka. - Važno je znati da se neovlašćene transakcije u potpunosti kompenzuju od strane "Alipeja".

Govoreći o usklađenosti poslovanja ove platforme sa našom zakonskom regulativom, Matićeva kaže da nema nikakvih smetnji na tom planu.

- Ne postoje zakonske prepreke za uvođenje ove platforme za mobilnu i onlajn naplatu na internetu - ukazuje sagovornica Novosti.

- Narodna banka Srbije je u prethodnom periodu izmenama zakona koji regulišu ovu oblast omogućila funkcionisanje tzv. elektronsih novčanika kao što je "Alipej".

Državna sekretarka navodi da su u toku razgovori sa jednom od komercijalnih banaka koja bi pružila logističku podršku platformi "Alipej" i ističe da oni teku u dobrom smeru. Povodom mogućnosti da se u Srbiji otvori logistički centar kompanije "Alibaba", što je pre nedelju dana najavila srpska premijerka u Kini, Matićeva kaže da će se na tome raditi u narednom periodu.

- Prvi sledeći korak bio bi logistički centar, a namera je da se sa "Alibabom" i drugim kompanijama nastave razgovori o tome da otvore razvojne centre u Srbiji, što će učvrstiti našu zemlju na njenom putu digitalne transformacije - objašnjava državna sekretarka.

Ističe da bi to bilo posebno značajno za naše proizvođače i trgovce koji svoje proizvode prodaju putem "Alibabe", jer bi im to smanjilo troškove.

Platforma "Alipej" napravila je veliki iskorak u Evropi zahvaljujući kineskim turistima koji u sve većem broju hrle u taj region. Kompanija je prošle godine utrostručila broj evropskih trgovaca koji prihvataju ovaj elektronski sistem plaćanja, i njih je sada više desetina hiljada.

To je nedavno izjavio Roland Palmer, direktor evropskog odeljenja te kompanije. Istakao je i da ta platforma ima oko milijardu aktivnih korisnika, kao i da je trenutno prihvata 55 zemalja u svetu, od kojih je 29 u Evropi.

"Alipej" je u vlasništvu kompanije "Ant fajnenšel" privatnog kineskog tehnološkog diva, čija je vrednost prošle godine iznosila 150 milijardi dolara.


Postupak korišćenja "Alipeja" je vrlo jednostavan, a plaćanje se obavlja u domaćoj valuti.

- Neophodno je da instalirate aplikaciju na vašem mobilnom telefonu, a potom da unesete osnovne podatke, kao što su ime i prezime, u vaš digitalni novčanik u mobilnom telefonu - objašnjava Tatjana Matić. - Nakon što otvorite nalog možete da kupujute onlajn, ali i na konkretnim prodajnim mestima skeniranjem QR koda. Za plaćanje se uvek koristi domaća valuta.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: StockSnap, Pixabay

Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku