Edukacija potrošača u supermarketima u Novom Sadu - o pravilnom čitanju nutritivnih deklaracija


Koliko hranljivih materija sadrži proizvod koji ste kupili?

Šta su nutritivne deklaracije?

Koliki je dnevni preporučeni unos svakog nutrijenta?

Koliko kalorija bi trebalo dnevno da unesemo?

Kako održavati ili regulisati telesnu masu?

Odgovore na ova i brojna druga pitanja će svim zainteresovanim potrošačima, tokom narednih mesec dana, pružiti studenti medicine.

Naime, u periodu od 23. novembra do 23. decembra, biće organizovano 40 edukacija potrošača o važnosti nutritivnih deklaracija i prevenciji gojaznosti u više od 30 Maxi i Tempo prodavnica u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Svi zaintersovani potrošači u supermarketima u ova četiri grada će svakog radnog dana od 16 do 20 časova i vikendom od 11 do 15 časova imati priliku da, uz pomoć budućih lekara, nauče da čitaju i razumeju nutritivne deklaracije na bilo kom proizvodu koji se nalazi u njihovoj korpi.

Cilj ovih edukacija jeste da podstaknu potrošače da prilikom kupovine obrate pažnju na preporučeni unos kalorija i količinu makronutrijenata – belančevina (proteina), masti i ugljenih hidrata, koji se nalaze u proizvodima.

Na taj način će znatno olakšati planiranje uravnotežene i raznovrsne ishrane, koja uz umerenu fizičku aktivnost, pozitvno utiče na održavanje telesne težine i dobrog zdravlja.

Edukacije potrošača realizuju se kao jedna od aktivnosti u okviru velike nacionalne kampanje „Teži ravnoteži“, koja je nastala kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

Kampanja je sredinom 2018. godine pokrenuta od strane Privredne komore Srbije - Udruženja za prehrambenu industriju, sa ciljem da utiče na podizanje svesti javnosti o važnosti zdravih navika u prevenciji gojaznosti.

Raspored edukacija potrošača u supermarketima u Novom Sadu se nalazi u tabeli ispod teksta, a nakon Novog Sada, edukacije će biti organizovane u Maxi i Tempo prodavnicama u Nišu, Kragujevcu i Beogradu.Vrednost tržišta nekretnina uvećana za 100 miliona evra: U NS najtraženiji kvartovi Liman, Nova Detelinara i Grbavica

U Grad Novi Sad došlo stotine miliona evra - Jugovićevo novo naselje od 10.000 stanovnika, NN ide prema Veterniku