Deonica između Novog Sada i Beograda biće prva brza pruga u ovom delu Evrope - nove železničke stanice


Otvaranje se očekuje 2021. godine

Radovi na izgradnji brze pruge između Beograda i Novog Sada počeli su pre više od dve godine, a do sada je završena izgradnja svih stubova vijadukta na ukupno 59 stubnih mesta, piše sajt Beobuild.

Kako se navodi, to uključuje i fiksne stubove za prihvatanje podužnih sila (kočenje/pokretanje ili longitudinalni zemljotresi).

Na stubovima se već izlivaju rasponske konstrukcije, a od ukupno 57 polja po levom koloseku završeno je 12, dok je na desnom koloseku od 59 polja do sada izliveno 16.

Kao deo međunarodnog projekta modernizacije pruge Beograd - Budimpešta, deonica između Beograda i Novog Sada biće prva brza pruga u ovom delu Evrope, a njeno otvaranje očekuje se 2021. godine.

Radovi su otvoreni na najvećem i najskupljem objektu na trasi u Čortanovcima, gde će krivudava pruga na obroncima Fruške gore izgradnjom kompleksa tunela i vijadukta biti preprojektovana za velike brzine.

Kompleks se sastoji od tunela sa dve tunelske cevi ukupne dužine 2.240 metara, kao i dve konstrukcije vijadukta ukupne dužine 5.931 metara.

Kako prenosi B92, ukupna vrednost rekonstrukcije pruge na potezu Stara Pazova - Novi Sad iznosi 585 miliona dolara, od čega je samo vrednost kompleksa u Čortanovcima 338 miliona dolara, navodi Beobuild.

Sajt napominje i da, s obzirom da su brze pruge nezavisni koridori, pored kompleksa u Čortanovcima, na trasi deonice Stara Pazova-Novi Sad mora da se izgrade još dva manja vijadukta i dve galerije, devet podvožnjaka, dva nadvožnjaka, četiri mosta, tri pešačko-biciklistička pothodnika i četiri stanična pothodnika.

Najveći poduhvat je stanica Inđija, koja će biti rekonstruisana i dograđena s novim pothodnikom i dva drumsko-pešačka podvožnjaka. Stanicu će činiti dva prolazna koloseka (2 i 3) i dva preticajna koloseka (1 i 4), a za prijem i otpremu putnika predviđena su dva perona. Peroni su smešteni pored prvog koloseka i između četvrtog i petog koloseka.

Na trasi će, takođe, biti rekonstruisane stanice Sremski Karlovci i Petrovaradin, dok će stanica Beška biti izmeštena.

Trasa pruge Stara Pazova - Novi Sad je ukupne dužine od 40,44 kilometara.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna