Za prelazak 100 kilometara trošak 5 dinara: I u Srbiji se proizvode električni bicikli


Biznis nastao iz zabave

U EU, 2018. je prodato oko 2,5 miliona električnih bicikala. Kod nas je ta cifra daleko manja, ali jedan optimistični preduzetnik radi na uvećanju ove brojke.

Milan Manojlović, član E-Prime tima, kompanije za proizvodnju električnih bicikala čini sve da građanima dokaže da je baš ovo vozilo idealno za život u gradu.

Milan i njegove kolege su učesnici ovogodišnjeg Međunarodnog sajma energetike u Beogradu, gde su posetioci imali priliku da "obrnu" krug jednim od bicikala ili da se voze u rikši.

Električni bicikli, reklo bi se, gotovo da nemaju mane. Ne štete prirodi, održavanje je jetino i uz pomoć ovog vozila gradske gužve, duga i neretko stresna čekanja na stanicama gradskog prevoza ili u kolonama automobila postaju deo prošlosti, prenosi b92.net.


Biznis nastao iz zabave

Priča kompanije E-Prime počela je pre pet godina kada se nekoliko prijatelja okupilo i od starog motora i bicikla iz dečačkih dana pokušalo da napravi električni bicikl. Igrom, tačnije, rasturanjem starih baterija iz lap-topova i elektro-motora nastao je prvi model.

Kreativna grupa nastavila je rad na sledećim modelima, a kako kaže Milan, već tada su prolaznici počeli da ih zaustavljaju na ulici i raspituju se o biciklima.

Pre četiri godine su, na sajmu automobila u Beogradu, po prvi put predstavili svoja vozila medijima i publici. Uspeh na ovom događaju im je, kako kaže Milan, dalo snagu da se uozbilje i naprave ozbiljan proizvod.

Počeci su možda bili skromni, a danas E-prime ima proizvod za svakoga, od modela za početnike do onih ozbiljnijih.

Model EVO je pravljen za početnike, vreme punjenja baterije je svega 120 minuta, a sa jednim punjenjem možete preći čak 80 kilometara.

Modeli Effecto i Effecta su najprodavaniji, Cargo je namenjen za dostavu lakih pošiljki i kurirske službe, a tu je i Experience, model koji se ističe po svom jedinstvenom dizajnu.

Svi bicikli se dizajniraju i prave u našoj zemlji, a već par godina E-prime svoja vozila izvozi u zemlje regiona. Ove godine kompanija niže nove uspehe i počinje sa izvozom u ostatak sveta, pa će ova srpska vozila stići čak do Belgije i Irske, a neka od njih već krstare ulicama Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije.

Najjeftinije vozilo košta oko 1.000 evra, bicikle je moguće kupiti na kredit, učešće je 300 evra, a ostatak iznosa se plaća u mesečnim ratama od 30-40 evra, u periodu od dve godine. U praksi se pokazalo da se ovo ulaganje i te kako isplati jer nema troškova parkinga, nema goriva, ni gradskih gužvi kojima se ne nazire kraj.

Jedna od prednosti je i ušteda, jer je za prelazak 100 kilometara potrebno svega pet dinara, koliko košta jedno punjenje. Nije potrebno ići u zvanične servise, već vlasnik bicikla može sam da održava vozilo, čime se troškovi dodatno smanjuju, prenosi  b92.net.

izvor: b92.net, agencije, foto: ilustracija, Nubia Navarro (nubikini), Pexels