U Vojvodini otvoren najveći vetropark na Zapadnom Balkanu - energija za grad od 250.000 ljudi


Energija dovoljna za snabdevanje grada veličine Novog Sada

Najveći vetropark na Zapadnom Balkanu "Čibuk 1" svečano je otvoren danas u Mramorku kod Kovina.

Predsednik Aleksandar Vučić poručio danas da je ovaj vetropark, simbol uspeha, progresa i prosperiteta koje jedna zemlja može da napravi.

Vučić je rekao da je vetropark "Čibuk 1" od ogromnog značaja za Srbiju i da će, između ostalog, obezbediti struju za 113.000 domaćinstava, odnosno 250.000 ljudi.

Predsednik je rekao i da je vetropark prvi novi, veliki i vredan objekat u energetskom sektoru, koji je otvoren u poslednjih 30 godina.

"Ovo pokazuje koliko Srbija ide napred, šta je u stanju da uradi, a što nije mogla uraditi pre četiri, pet, šest godina", rekao je Vučić.

On je istakao i da će Srbija morati sve više da se orijentiše na zelenu energiju i da će to u budućnosti i raditi.

Vučić je rekao da nije verovao da će baš tako dobro izgledati vetropark Čibuk i da će biti toliko lep, kao i da će 57 lepih vetrogeneratora biti svojevrsna razglednica južnog Banata

"To pokazuje da danas pričamo o velikom značaju za Srbiju koji ovaj objekat ima", naglasio je Vučić.

Takođe, dva odsto profita će biti za lokalnu samoupravu u Kovinu, dodao je Vučić i istakao da će biti više novca za puteve i vodovod, kanalizaciju i druge infrastrukturne projekte, zbog čega će ljudi živeti bolje.

"To Srbiju pomera unapred u odnosima sa svetom, kao i u predstavi o Srbiji kod sveta. Mi ćemo uraditi sve što možemo da pokažemo da smo pouzdan partner i da možete da računate na Srbiju i da ispunjavamo svoje obaveze", poručio je Vučić.


Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović navela da je dobro što se povećava učešće obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne energije u Srbiji.

"Drago mi je da vidim da je projekat koji je započet u vreme kad sam bila ministarka energetike završen. Ovaj vetropark proizvodiće energiju dovoljnu za snabdevanje grada veličine Novog Sada. Projekat je važan i zbog očuvanja životne sredine, naših obaveza kao člana Energetske zajednice, ali i kao primer drugim investitorima da je Srbija dobro mesto za ulaganje, posebno kad su u pitanju savremene tehnologije”, navela je Mihajlović u saopštenju.

izvor: Tanjug, agencije, foto: InspiredImages, Pixabay