U Srbiju stigao prvi teretni voz iz Kine - Do kraja 2021. od Beograda do Novog Sada vozom za pola sata


Brza pruga do Subotice za tri godine

Teretni voz kineskih železnica "China Railway Express" sa opremom za gradnju brze pruge u Srbiji stigao je danas iz Kine u Beograd, a dočekali su ga predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zamenik ministra trgovine Kine Ćen Keming.

Voz je u železničkoj stanici Novi Beograd uz "dugu sirenu" "presekao" crvenu vrpcu, čime je označeno zvanično uspostavljanje prve železničke kargo linije između dve zemlje.

Na crvenoj traci je, inače, na srpskom i kineskom jeziku pisalo: "Prvi put dolazi u Srbiju", a na vozu je sa strane ispisano: "Kineske železnice pozdravljaju srpski narod".

Predsednik Vučić i Ćen rukovali su se sa mašinovođom i čestitali mu na uspostavljenoj liniji.

Vučić je poručio da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

"Krajem 2021. godine, ukoliko kineski prijatelji, a ja im verujem, završe posao u roku, ići ćemo Beograd-Novi Sad za 30 minuta. Zašto bi posle toga bilo ko koristio automobile", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da će brza pruga do Subotice biti gotova do kraja 2022. godine i da će razgovarati sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom kako bi i oni ubrzali radove sa svoje strane do Budimpešte.

Kako je rekao, od Beograda do Budimpešte će se stizati za samo 2,40 sati, zbog čega će do Beča moći da se stigne za 4,5 sata, što je bolje nego da se putuje avionom zbog vremena koji se potroši na aerodromima.

To će biti perfektna veza sa Evropom, istakao je Vučić i primetio da Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište.

"Ovo su važni dani za nas, jer gotovo 40 godina da skoro da niko nije koristio vozove u putničkom i kargo saobraćaju. Mislim da ćemo uspeti na velika vrata da vratimo srpske i evropske železnice u našu zemlju", poručio je Vučić.

Zahvalio je da kineskoj železnici što spajaju brzom prugom Beograd i Budimpeštu, jer ćemo tako biti dobro povezani sa centralnom i zapadnom Evropom.

"Tako pokazujemo i šta sve možemo", naglasio je Vučić i istakao da je Beograda sada grad kranova i da se glavni grad kao i cela zemlja ubrzano razvija.

Napomenuo je da je 1837. godine knez Miloš predložio izgradnju pruge kroz Srbiju prema Austrougarskoj, ali da su i tada Srbi imali neverovatan talenat da odbijaju a priori svaki napredak, pa je prvu pruga od 12 kilometara uskog koloseka izgradio stranac 1880. koji je upravljamo rudnikom u Majdanpeku i da je tek nešto kasnije puštena u saobraćaj prva pruga Beograd - Niš 1884. godine

Vučić kaže da su tada ljudi govorili kako nam nisu potrebni "gvozdeni konji" i da će uništiti šljivike.

Takođe, predsednik je podsetio da je 2011. voz išao sporije od Beograda do Novog Sada nego pre 100 godina, što pokazuje kolika je tada bila nebriga države.

"Moja ideja je bila da Srbiju premrežimo svim modernim komunikacijama, putevima, železnicom, internetom... i da Srbija uđe u red razvijenih ekonomija sa rešenim infrastrukturnim pitanjima".

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija, Foundry Co, Pixabay

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna