U Srbiji i nedeljom na posao: Nema ozbiljnih nagoveštaja da će i Srbija proglasiti - neradnu nedelju


Vetar u leđa staroj inicijativi sindikata da se ukine rad nedeljom
udahnuo je rešenje koje je na ovom pitanju primenjeno u Crnoj Gori.

I dok većina radnika pozdravlja ove predloge, poslodavci upozravaju da promena režima radnih dana ne bi naškodila samo gazdama, već i samim - radnicima. Ova mera, kako ukazuju, pod znak pitanja bi stavila promet, visinu zarada kao i broj radnih mesta u trgovini.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su još pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi bio unapređen kvalitet života radnika.

Ranka Savić, predsednica ASNS, otkriva za Novosti da sindikat planira da pojača pritisak na institucije da se i u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i na malo nedeljom i praznicima.

- Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno - kaže Savićeva.

- Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da će rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi i ističu da bi u diskusiju trebalo da budu uključeni i Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine, naglašava da administrativne mere nisu popularne i smatra da nikada ne donose željene efekte.

- Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu - kaže Rakić. - Trgovci na malo samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Pad prometa u trgovini, smanjenje zarada ili otpuštanje radnika u sektoru maloprodaje i nezadovoljstvo potrošača, kako naglašava Rakić, samo su neke od mogućih negativnih posledica eventualne zabrane rada nedeljom.

- U trgovinama i tržnim centrima najveći promet ostvaruje se upravo vikendom, a ova mera bi dovela do njegovog pada - navodi načelnik. - Potrošači u Srbiji bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili svoje poslovanje i ne rade ponedeljkom.

Rakić naglašava da poslodavci moraju da poštuju Zakon o radu i omoguće zaposlenima odgovarajući odmor u toku dana i radne sedmice.

Slične argumente iznosi i Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije. Ističe da je stav te organizacije da trgovine na veliko i na malo ne treba zatvarati nedeljom i ocenjuje da je to u našim uslovima loša ideja. Svoj stav "brani" činjenicom da su šoping-centri puni vikendom i da je tada promet najveći.


Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović kaže da PKS nema jedinstven stav, jer su dosadašnje rasprave pokazale da su mišljenja trgovaca podeljenja. Nasuprot proceni Ministarstva trgovine da bi ova mera dovela do otpuštanja prodavaca u maloprodaji, u PKS upravo tu vide mogućnost za rešenje problema manjka radnika:

- Srbija se suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage u trgovini - ističe Malinović. - Ukidanje rada nedeljom će, kao jedna od mogućih mera za relaksaciju ovog problema, biti jedna od tema sledeće sednice "Grupacije trgovaca prehrambenom robom".


Predsednica ASNS kaže da neka od objašnjenja koja se navode protiv zabrane rada nedeljom nisu utemeljena.

- Nije tačno da bi to značilo gubitak posla za određeni broj radnika, jer imamo veliki manjak radnika u maloprodaji - ističe Ranka Savić. - Može se čuti i da prodavci žele da rade nedeljom, jer se to dodatno plaća, a ja pouzdano tvrdim da ne dobijaju više novca. Ideja nailazi na otpor trgovinskih lanaca, jer vikendom imaju najveći promet, prenose Novosti.

Po istraživanju koje su sprovele Novosti čak 65% građana smatra da treba ukinuti rad nedeljom, jer svako zaslužuje da taj dan provodi sa porodicom i jer se taj rad ne plaća dodatno.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: NSinfo

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."