U narednoj godini novi podsticaji za drugo i peto dete - vrtići u firmama i uz pomoć države


Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je rođeno 356 beba više nego prošle godine, a ministarka za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović ukazuje da je budžet za stimulisanje rađanja prošle godine bio 500 miliona, a ove godine je 650 miliona dinara.

Ona je za RTS rekla da će budžet za te namene u narednoj godini biti i veći i da će država nastaviti mere podrške za rađanje, a predviđeno je i više novca za pomoć roditeljima koji dobiju drugo i peto dete.

"Povećaće se vremenski period u kom će se porodice sa dvoje dece stimulisati, jer je sad samo dve godine. Ako se rodi peta beba, biće isti oni uslovi kao i za četvrtu, do desete godine deteta 18.000 dinara mesečno", najavila je ministarka.

Đukić Dejanovićeva je istakla da postoji malo socijalno-odgovornih poslodavaca koji imaju vrtiće u okviru firme i dodala da ce država iz sopstvenih sredstava stimulisati takve poslodavce.

"Najbolji radnik je roditelj, on je najmotivisaniji da radi dobro. Jedan deo poslodavaca već to shvata. Nešto ce dati oni, nešto mi, stimulisaćemo ih", naglasila je ministarka.

Đukić Dejanovićeva je iznela podatak da je u prvih devet meseci ove godine rođeno 356 beba više nego prošle.

"To je prvi optimističan podatak. Krenulo je da se rada više dece. Najviše se bebe radaju u najvećim centrima, gde živi najveći broj mladih", navela je ministarka.

Prema njenim rečima, u poslednje tri godine je sve veći broj žena koje radaju, a zaposlene su.

Takođe, medu majkama koje imaju troje dece, svaka četvrta ima fakultet.

U Srbiji ima oko 130.000 samohranih roditelja. Đukić Dejanovićeva ukazuje da mnogi od njih i ne znaju svoja zakonska prava da radno vreme ne mora biti fiksno, da može da se bira smena, da može da se radi od kuće.

"Istraživanje je pokazalo da ne treba menjati normativu, već da treba edukovati zaposlene. Raste broj onih poslodavaca koji povoljno odgovaraju na takve zahteve zaposlenih", dodala je Đukić Dejanović.

izvor: Tanjug, agencije, foto: freestocks.org, Pexels