Turističke agencije će biti podeljene u četiri grupe ili kategorije


Kada je čuveni tur-operater "Tomas Kuk" nedavno ostavio
nekoliko stotina hiljada putnika na cedilu i proglasio bankrot, posle više od sto godina postojanja, može se reći da niko nije zaštićen i da ništa nije sto odsto sigurno. Ipak, putnici u Srbiji, uzdaju se u donošenje pravilnika Ministarstva turizma, koji će da regulišu rad turističkih agencija. Stručnjaci kažu da nijedna država nema takve garancije za zaštitu od prevare u Evropi, kao Srbija. Međutim, pravda je spora, pa do sada gotovo niko nije osuđen za ovo delo.

Kako su rekli u Ministarstvu turizma za Novosti, pravilnici koji će biti doneti u oktobru, počeće da važe od januara sledeće godine. Time bi trebalo da budu regulisani rad agencija, licenciranje, aktiviranje garancija... Turističke agencije će biti podeljene u četiri grupe ili kategorije. U zavisnosti od broja putnika. Na osnovu toga će biti određen tačan iznos osiguranja i depozita.

- Depozit je svakako nešto što nije bilo neophodno i najveći deo privrede je protiv toga - objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (JUTA). - S druge strane, država ima želju da to bude jedan od uslova kako bi zaštitio putnike. Ipak, depozit je sveden na razumnu meru, tako da ne bi trebalo u nekoj većoj meri da utiče na rad ni malih, a ni velikih agencija. Naročito ako se usvoji naš predlog, da to ne bude standardni depozit već obrtna sredstva, koja mogu da se koriste. Pa da poslednjeg dana u mesecu to bude dostupno na računu.

Prema rečima Seničića, polise osigranja za male agencije biće povoljnije. Manje od 300.000 evra. Za srednje oko 300.000, a za velike više od tog iznosa, prenose Novosti.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Pexels