Traže krečenje zgrade Tanurdžićeve palate - poslednji put okrečena kada je izgrađen Spens


Predstavlja grad, vidi se na svakoj razglednici

Predstavnice stanara Tanurdžićeve palate tražile su juče na sednici Komisije za predstavke i predloge pomoć od Grada za sanaciju, odnosno krečenje fasade, koja je, kako su rekle, u dosta lošem stanju.

Najkritičniji je izgled petog sprata, koji je, po njihovim rečima, ruglo grada, a zgrada ima više od 50 stanova, međutim, stanari, kako kažu, nisu u mogućnosti sami da obnove celu površinu te zgrade.

Žitelji iz Ulice Modene 1 i ranije su se obraćali Komisiji tim povodom, a ona ih je tada uputila da svoju molbu usmere na Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

– U odgovoru koji smo od njih dobili stoji da su oni voljni da naprave projekat, ali da nisu nadležni za finansije, te su nas uputili na Grad i rekli da su svojevremeno izdvojene pare za obnovu fasada koje su bile kritične – rekla je tokom svog izlaganja jedna od predstavnica, prenosi Dnevnik.

– Naša fasada nije kritična u tom smislu da može pasti nekome na glavu, ali je treba osvežiti jer ona ipak predstavlja grad, vidi se na svakoj razglednici. Treba da se vidi ne to ko je nadležan za taj problem, nego da li ima novca da se ta fasada sredi, kao i peti sprat, i da se putem donošenja odluke sankcionišu oni koji narušavaju izgled zgrade.

Kako su naglasile, njihova zgrada poslednji put je okrečena kada se u gradu održavalo Svetsko prvenstvo u stonom tenisu, odnosno kada je izgrađen Spens.

Predstavnici Komisije kazali su im da najpre mora da se utvrdi u čijoj je nadležnosti rešavanje problema te zgrade da bi se predložilo obezbeđivanje novca za obnovu fasade. Predstavnice stanara su dodale i da i Grad donekle koristi njihovu zgradu, odnosno krov, na kojem je javna rasveta za osvetljavanje Crkve Imena Marijinog, te da za to ne dobijaju nikakvu uslugu. Zbog toga su od Komisije zatražile i odgovor na pitanje kome se mogu obratiti i tražiti naknadu za korišćenje njihove zgrade u tu svrhu.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo


Tanurdžićeva palata ↓ ↓ ↓

Istorija NS: Centar, oko 1935. godine...