Taksistima subvencije za nova kola - bele boje, prevoznici odlučuju o modelu i ceni


Iznos još nije preciziran

Da bi dobili subvenciju za kupovinu vozila, taksisti će morati da dokažu da su se legalno bavili ovim poslom najmanje dve godine, a subvencija će imati ograničen rok trajanja.

Takođe, novac od države za kupovinu vozila biće moguće dobiti u slučaju da taksi prevoznik nema dugovanja prema državi, ali i u slučaju da je u postupku reprograma. U slučaju reprograma postojaće, međutim, dozvoljeni limit dugovanja.

Kako piše Blic, ovo su neki od ključnih detalja koji su juče definisani u Ministarstvu finansija na razgovorima između predstavnika države i taksista. Na sastanku je bilo reči o uslovima za dobijanje i realizaciju subvencije i nije se pričalo o visini novčane pomoći koju bi država dala taksistima. O iznosu bi trebalo da bude reči do kraja ove nedelje na novim razgovorima između dve strane.

"Taksisti bi praktično uz pomoć državne subvencije mogli da kupe vozilo u naredne tri ili četiri godine. Taj rok je pomenut kao opcija, a precizno bi trebalo da bude definisan do kraja ove nedelje", kaže sagovornik Blica dodajući da resorno ministarstvo radi na Uredbi.

Predstavnike Ministarstva finansija je interesovalo i koliko bi taksista bilo zainteresovano za subvenciju. Prema procenama reč je o 12.000 do 13.000 prevoznika na nivou cele Srbije od ukupno 17.400 taksi prevoznika u našoj zemlji.

Ipak, konačnu reč će dati Poreska uprava nakon što utvrdi stanje sa dugovanjima taksista prema državi.

Svi automobili koje taksisti budu kupovali, koristeći novčanu pomoć države, moraće da budu bele boje, a taksi prevoznici će imati pravo da sami odluče o modelu i ceni. Subvencije će biti u visini od po nekoliko hiljada evra, a tačan iznos trebalo bi da bude poznat do kraja ove nedelje.

Osim vozila, država će taksistima finansirati i kupovinu taksimetara i fiskalnih štampača. Ovu opremu, koja na tržištu vredi ukupno oko 160 evra, država će kupiti na tenderu, a potom i dodeliti taksistima.

izvor: agencije, foto: Free-Photos, Pixabay

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna