Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala: Zamenite stari papir za sadnice cveća i drveća


Akcija na Spensu - Zamenite stari papir za sadnice

U naredna tri dana na manifestaciji Novosadska jesen, stari papir menjaće se za sadnice cveća ili drveće u akciji koju organizuje udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine", objavilo je Udruženje reciklera Srbije.

Za sadnicu cveća biće potrebno zameniti 10 kilograma starog papira, dok će sadnica drveća "koštati" 60 kilograma hartije.

Kako se navodi, cilj akcije je da podstaknu decu i mlade na reciklažu starog papira. Stari papir se može donositi u četvrtak i petak od 9 do 20 sati, a u subotu od 9 do 12 časova.

Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine", koji će se nalaziti se u holu Spensa na prvom spratu, svi zainteresovani moći će da dobiju i informacije o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju.

Stari papir ima odlična svojstva za reciklažu kojom se postiže energetska ušteda i do 74 procenta, a dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 posto. Reciklažom samo jedne tone starog papira sačuva se 32 tone vode potrebne za proizvodni proces.

izvor: agencije, foto: ilustracija

Počinje Novosadska jesen - od 24. do 26. oktobra na Spensu

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna