Stanovnika u selima sve manje - kuće na prodaju i za par hiljada evra


Pored niskih cena potražnje gotovo da nema

Na jugu Srbije obradiva zemlja prodaje se od 7 do 15 evra (između 1.000 i 1.800 dinara) po aru.

Cene kuća u selima na jugu zemlje su toliko niske da, kako kažu poznavaoci prilika, ako prodate jedan stan na solidnoj lokaciji u Beogradu možete kupiti ceo zaselak ili selo.

Stanovnika je sve manje u selima na jugu, a naslednici zemlje i kuća uglavnom bi da prodaju što se prodati može. Zato i ne čude preniske cene na tržištu nekretnina u okolini Leskovca.

"Kuća sa okućnicom, sa svim priključcima i monofaznom strujom prodata je za 3.500 evra", priča Ljubiša Nikolić, vlasnik agencije za promet nekretnina iz Leskovca.

Ipak, i pored niskih cena potražnje gotovo da nema. Sela u okolini Leskovca retko su primamljiva ljudima iz grada. Ipak, ima svetlih primera. Opština Bojnik, selo, rečica i kuća vredna pažnje mlade porodice.

"Adaptirao sam jednu staru kuću. Napravio sam vikendicu u koju idem svakog vikenda", priča Marko Filipović.

A preko puta uređene oaze, napuštena, prazna kuća već 20 godina. Vlasnica živi u Leskovcu, a kuću sa kompletnim imanjem prodaje po neverovatnoj ceni - kao da je poklanja. Za samo 2.000 evra.

Oni koji nisu selo zamenili gradom, ostali su u mestima bez osnovnih sadržaja i prepušteni su uglavnom sebi.

Zaključak u priči sa juga Srbije iz seoskih područja se sam nameće. Neobrađene njive, kuće su zarasle u korov. Prodavaca ima, ali ne i kupaca. Ako bi neko i prodao stan u Beogradu sa željom da ode na selo, može kupiti zaista celo udaljenije selo ili zaseok bliže većem naseljenom mestu.

Da li će niske cene odvratiti naslednike od prodaje ili pak privući ljude iz grada u selo pokazaće vreme. Možda jug zemlje i njegova sela čeka bolje sutra.

Hektar plodne zemlje u Vojvodini košta i do 10.000 evra, u selima u blizini Leskovca se kreće do 1.000 evra, a oko Bojnika se prodaje i za 100 evra. Najskuplje oranice su u okolini Stajkovca, ali samo one "sigurne" koje su već pod plastenicima i duplo su skuplje nego u ostalim delovima leskovačkog kraja... Još niže cene su u selima pustorečkog kraja, konkretnije u selima opštine Bojnik koja gravitiraju ka Radan planini, gde se decenijama najavljuje razvoj seoskog turizma, ali ipak sve ostaje na najavama.

izvor: b92.net, Prva, agencije, foto: ilustracija, Maxim Weise/freedigitalphotos.net

Cene za garsonjere u Novom Sadu i preko 180 evra mesečno - ali se brzo i lako izdaju