Srbija, Bugarska i Rumunija ponovo u trci za Folksvagenovu fabriku


Srbija nastavlja pregovore o dolasku nemačke kompanije

Bugari ulažu skoro milijardu evra da privuku Folksvagen, Rumuni su već spremili građevinsko zemljište, a ni Srbija neće odustati. Mašta na Balkanu je raspaljena jer je ovaj proizvođač automobila zamrzao plan da fabriku gradi u Turskoj.

Prema informacijama Dojče velea, iza kulisa traje trka u ponudama koje bi mogle da privole Folksvagen da 1,4 milijarde evra investira u nekoj od ovih zemalja.

I direktor Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić izjavio je da će Srbija nastaviti da potencira pregovore o dolasku nemačke kompanije u zemlju.

"Značajno je sa naše strane da u odnosu na Bugarsku imamo dosta kvalitetniju kvalifikacionu strukturu radnika sa tehničkim znanjima, a i dovoljan broj radnika koji mogu da podrže takvu investiciju koja nije samo usamljena u smislu proizvodnje automobila, već i proizvodnje komponenti i dobavljača", rekao je Gazdić.

Široka mrežu proizvođača automobilskih delova je bitan faktor odluke, kako je u ranijem intervjuu za Dojče vele rekao i ugledni nemački stručnjak za automobilsku industriju Štefan Bracel, šef Centra za auto-moto menadžment. On je istakao da Folksvagen odlazi baš u taj deo Evrope i zbog niskih troškova plata i električne energije.

izvor: 021.rs, Dojče vele, agencije, foto: John R Perry, Pixabay