Sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom


Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije

Dok sindikati traže da se i u Srbiji ukine rad nedeljom, poslodavci su protiv toga i tvrde da to ne bi nanelo štetu samo njima, već i samim radnicima.

Sindikati su još pre godinu dana podneli Vladi Srbije predlog da se zabrani rad u prodavnicama nedeljom i praznicima. Kako za Novosti kaže Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, u planu je pojačavanje pritiska na institucije da se to učini, kao što se nedavno dogodilo u Crnoj Gori, ali dodaje da nije optimista.

"Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno. Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor", kaže Savić.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da će "rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi", kao i da bi u to trebalo da budu uključeni Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

"Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu. Trgovci samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim zakonom", navodi Željko Rakić, načelnik odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine.

izvor: agencije, foto: Jeswin Thomas, Pexels

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna