Rebalans budžeta u Novom Sadu: Zaposlenima u javnom sektoru veće plate


Budžet Novog Sada sada iznosi više od 30,1 milijarde dinara

Odbornici u Skupštini Grada Novog Sada usvojili su drugi rebalans budžeta u 2019. godini, koji se donosi u najvećoj meri zbog odluke da se u celoj državi zaposlenima u javnom sektoru povećaju plate.

Prema rebalansu, budžet Novog Sada sada iznosi više od 30,1 milijarde dinara, što je povećanje za 591 milion dinara u odnosu na prethodno utvrđenu količinu novca kojom grad raspolaže. Kako je rekao i sam gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, odluka o rebalansu budžeta "nije nešto dramatično bitna u smislu promene suštine budžeta", ali, po njegovim rečima, dobar je pokazatelj razvoj grada, prenosi 021.rs.

Glavni razlog za rebalans budžeta jeste odluka da se na republičkom nivou od novembra povećaju plate zaposlenima u javnom sektoru. Tako će, kada su u pitanju novosadski radnici u javnom sektoru, imati uvećanu platu za nekoliko procenata - oni koji su zaposleni u administraciji za osam, zaposleni u socijali i predškolskoj ustanovi za devet odsto, dok će radnici u ustanovama kulture dobiti povećanje od 10 odsto.

"Rekao bih da je dobra vest za Novosađane činjenica da ćemo izdvojiti 250 miliona dinara dodatno za putnu privredu, asfaltiranje ulica, saobraćajnu signalizaciju, krpljenje rupa, pešačke staze... Projektujemo tri nova obdaništa i pokušavamo da širimo tu mrežu. Dali smo subvencije 'Čistoći' da širi mrežu podzemnih kontejnera, naša želja je da svuda u gradu imamo podzemne kontejnere, da nemamo slike nadzemnih kontejnera, da oslobodimo prostor za pešake, parking mesta. Dali smo subvenciju i za 'Lisje' da vodi računa o grobljima, posebno o onima koje je grad preuzeo, govorimo grobljima u prigradskim naseljima, koja nisu bila u najboljem stanju i verujem da će 'Lisje' moći još više da se angažuje po tom pitanju", navodi Vučević.

Gradonačelnik smatra i da je odluka o zabrani korišćenja plastičnih kesa na teritoriji Novog Sada od 2021. godine značajna, dodajući da će Novi Sad biti verovatno prvi grad u Srbiji, koji će krenuti "ofanzivno i pomalo radikalno" u tu kampanju, te da bi grad trebalo suštinski da počne da živi kao zeleni grad.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo