Radovi u najužem centru grada: Renoviranje najstarije jednospratne kuće u NS i Gradske biblioteke


Renoviranje dva objekta u najužem centru grada

Reč je o zgradi Gradske biblioteke u Novom Sadu u Dunavskoj 1, kao i onoj prekoputa, odnosno najstarijoj jednospratnoj kući u našem gradu u Zmaj Jovinoj 28, poznatoj i po imenu „Beli lav”.

Gradska biblioteka u Novom Sadu ujedno je i investitor fasaderskih radova koji su u toku na tom objektu, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture. S obzirom na činjenicu da je reč o najstarijoj kulturnoj ustanovi čiji je osnivač Grad, zadužbini izdavača, mecene i dobrotvora srpskog naroda Arse Pajevića i njegove supruge Anke, i da će biblioteka naredne godine obeležiti 175 godina od osnivanja, obnova i očuvanje su neophodni.

– U okviru saradnje s Gradskom upravom za kulturu, svake godine projektujemo obaveze koje Gradska biblioteka ima prema mreži od 23 stacionarna ogranka u gradu i naseljenim mestima – objašnjava direktor biblioteke Dragan Kojić, prenosi Dnevnik.

– Izuzetno smo velika i razuđena ustanova kulture, koju su nam u amanet ostavili slavni preci i država, i o tome moramo da brinemo, kao što svaki vlasnik brine o kući i ognjištu. Činimo sve da bi građani imali pristojne uslove. Dnevno kroz ovu zgradu prođe u proseku od 300 do 700 ljudi.

Uređenje fasade Gradske biblioteke, kako je Kojić potvrdio, radi se u okviru petogodišnjeg strateškog plana razvoja ustanova kulture i dvogodišnjeg Akcionog plana, nakon sprovedenog postupka javne nabavke, a u susret 2021. godini, kada će naš grad biti Evropska prestonica kulture.

Zavod za zaštitu spomenika kulture investitor je sanacije krova zgrade „Beli lav” u Zmaj Jovinoj 28, koja je u toku. Po rečima direktora Zavoda mr Siniše Jokića, krovna konstrukcija zgrade bila je u izuzetno lošem stanju, a prilikom rekonstrukcije, ispod krova je zatečeno još gore.

– Plafonska konstrukcija ispod krova se nagnula, a odatle je izneto 50 kubika smeća – pojasnio je Jokić. – Da to nismo uradili, uskoro bi se sve urušilo, možda bi neko i stradao. U pravo vreme smo pristupili sanaciji tog kulturno-istorijskog spomenika i ceo prostor ispod krova je spasen. Kad to završimo, nastavljamo sanaciju samog krova.

Zgrada „Beli lav” ima izuzetno bogatu istoriju, tokom koje je promenila nekoliko vlasnika. Sapundžiji Stojanu Maslaku pripadala je 1720. godine, a u drugoj polovini 18. veka Emanuilu Jankoviću, koji je tu 1790. otvorio prvu novosadsku štampariju. Početkom 19. veka kuću je otkupio mitropolit Stratimirović, da bi pred kraj 19. veka pripadala veleposedniku Lazaru Dunđerskom.

– Obnovu fasada i krovova graditeljskog nasleđa Novog Sada nastavljamo naredne godine – dodao je mr Siniša Jokić.

– Završavamo podgrađe Petrovaradinske tvrđave i nastavljamo obnovu celokupnog istorijskog jezgra, koje obuhvata Dunavsku, Zmaj Jovinu i Almaški kraj, što predstavlja višegodišnji projekat.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."